Batut: Ispoštovaćemo preporuke Zaštitnika

:

:

TV Most

clock

April 03, 2015   12:05

0

169

Batut: Ispoštovaćemo preporuke Zaštitnika

Ilić je na Odboru za zdravstvo Skupštine Srbije rekao da će se time uvažiti preporuke Zaštitnika građana o vakcinaciji dece, iako u stručnom smislu i po rešenjima koja su bila u prethodnom Pravilniku, apsolutno nisu ni u kojoj meri dovodila u pitanje jednak položaj dece koja su primila petovalentnu, odnosno trovalentnu vakcinu.

“I ono što je važno, mi smo sada u proceduri kada će se kod nas naći i novi Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, to je izuzetno važan dokument i zaista molimo i odbor i poslanike da taj zakon donesemo”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, iza tog zakona će stajati struka, kao i usaglašenost sa evropskim zakonima.

Zaštitnik građana Saša Janković preporučio je nedavno Ministarstvu zdravlja da sva deca imaju pravo na besplatnu petovalentnu vakcinu.

Pravilnikom o imunizaciji deci koja su rođena pre 1. novembra 2014. godine onemogućena je besplatna vakcinacija Pentaksimom, koja se koristi za prevenciju difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize i hemofilusa tipa b, preneli su mediji.

Janković je utvrdio da su Ministarstvo zdravlja, Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanovic Batut" i zdravstveni sistem stavili decu rođenu pre 1. novembra u nejednak položaj.

"Okolnosti da se petovalentna vakcina nalazila u slobodnoj prodaji i da je preporučivana od strane lekara kao komfornija, stvorile su kod roditelja sve dece koja su bila vakcinisana tom vakcinom opravdano očekivanje da će tako i okončati proces zaštite deteta, bez obzira na datum rođenja, jer taj datum nije bio od znacaja ni pri davanju prve doze", navodeno je tada u preporuci.

Ombudsman je zatražio da datum rođenja deteta ne bude odlučujući za vrstu vakcine, već medicinski i objektivni razlozi, opravdana očekivanja nastala zbog vrste vakcine kojom je imunizacija započeta, raspoložive količine vakcina i očekivanja stvorena isticanjem prednosti petovalentne vakcine od strane medicinskih radnika.

Janković je naveo da je primio pritužbe roditelja dece koja su stasala za vakcinaciju, nezadovoljnih, jer im nije omogućeno nastavljanje vakcinacije Pentaksimom zbog izmene propisa i nedostatka vakcine na tržištu.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva