:

:

TV Most

clock

April 17, 2023   10:28

0

118

Bavarska želi da nastavi sa upotrebom nuklearnih elektrana

Nuklearne elektrane u Bavarskoj moraju da nastave da rade uprkos najavljenim planovima Nemačke o postupnom gašenju, saopšteno je iz vlade te savezne nemačke države.

Premijer Bavarske i član partije Hrišćansko-socijalističke unije (CSU), Markus Seder, žestoko je kritikovao odluku savezne vlade da zatvori preostale nuklearne elektrane u zemlji, počev od subote, prenosi portal Euraktiv.

Uprkos napuštanja nuklearne energije širom zemlje, Minhen će nastojati da bavarske elektrane kao što je Isar 2, jedno od poslednjih aktivnih elektrana koje su zatvorene tokom vikenda, zadrži u radu, rekao je Seder.

''Sve dok kriza ne prođe i prelazak na obnovljive izvore energije ne bude uspešno završen, potrebno je da koristimo bilo koju vrstu energije koja je dostupna, do kraja decenije'', dodao je on.

Međutim, da bi do toga došlo, potrebno je da savezna vlada u Berlinu promeni sve relevantne zakone kako bih svih 16 saveznih država (Landera) dobile ovlašćenje da samostalno rukovode svojim elektranama.

Seder je ocenio da bi Berlin trebalo da ''Landerima da nadležnost kako bi mogli da produže rad nuklearnih elektrana''.

Euraktiv ocenjuje da su male šanse da do toga dođe, s obzirom da je vladajuća koalicija sastvaljena od socijalista, zelenih i liberala, te da je odlučeno da april bude mesec u kojem će se obustaviti korišćenje nuklearne energije.

Političari Zelenih ocenili su Sederove izjave kao ''šaradu'', uoči predstojećih regionalnih izbora u Bavarskoj.

''Sederove izjave su očigledno predizborni manevar'', rekla je članica stranke Zelenih Brita Haselman.

Izvor: T a n j u g; Foto: Profimedia

Nemačkanuklearne elektrane
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva