:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Novembar 28, 2023   12:29

0

62

Begović na Skupštini BIE: U Beogradu počela izgradnja Ekspo grada na 127 hektara

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović izjavila je, na 173. Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) u Parizu, da je u Beogradu počela izgradnja Ekspo grada koji će se prostirati na 127 hektara i da su pripreme za specijalizovanu izložbu Ekspo 2027. uveliko u toku.

"Danas vas mogu uveriti da ćemo ispoštovati naše rokove i predati ključeve paviljona do decembra 2026. godine, što će učesnicima omogućiti dovoljno vremena za postavljanje", poručila je Begovićeva u govoru pred delegatima BIE, kojima će biti predstavljen izveštaj šta je Srbija do sada uradila u pripremama za organizaciju specijalizovane izložbe Ekspo 2027.

Delegati BIE će danas birati domaćina Svetske izložbe 2030. godine, između kandidata: Rim-Italija, Rijad-Saudijska Arabija i Busan-Republika Koreja.

"Poslednji put kada je Srbija govorila na Generalnoj skupštini u Parizu, bili smo jedan od pet kandidata za domaćina Specijalizovanog sajma 2027. Uprkos našem optimizmu, odlučnosti i uverenju da je Srbija idealan izbor za organizaciju događaja bili smo uznemireni zbog žestoke konkurencije. Sada, stojim pred vama godinu dana kasnije, sa osećajem ponosa jer je Srbija izabrana za domaćina Ekspa sa temom - Igraj za čovečanstvo, sport i muzika za sve", rekla je Begovićeva.

Navela je da tu čast prati svest o neizmernoj odgovornosti koja leži na plećima Srbije i da je naša država veoma posvećena priprema za Ekspo. Naglasila je da će se na lokaciji gde se gradi Ekspo razviti novi deo Beograda, koji uključuje potpuno novi kompleks Beogradskog sajma, Nacionalni stadion kapaciteta 52.000 mesta i odgovarajući smeštaj za sve učesnike Ekspa.

"Ovaj poduhvat nije samo za sadašnjost, već i za budućnost", rekla je ona. Ukazala je da je reč o strateškoj i idealnoj lokaciji koja se prostire između obilaznice oko Beograda, autoputa "Miloš Veliki" i aerodroma "Nikola Tesla". "Pored toga, planiramo da poboljšamo saobraćajnu povezanost novom železničkom prugom koja će ići kroz Ekspo grad i rečnom taksi službom, koristeći jedinstvenu poziciju Beograda koji ima dve reke, Savu i Dunav. Posvećeni smo podršci izgradnji dodatnih hotelskih kapaciteta za naše međunarodne goste", rekla je ministarka.

Naglasila je da je ukupna vrednost celog projekta procenjena na oko 1,2 milijarde evra. "Organizovanje Ekpa 2027. u Beogradu je ogromna čast za našu zemlju i značajna prilika za Srbiju ne samo da raste već i da pokaže svetu svoja ekonomska dostignuća, bogatu kulturu i čuveno gostoprimstvo. Predviđamo učešće oko 100 zemalja i očekujemo više od 2,6 miliona posetilaca, što je ekvivalentno broju stanovnika Beograda", navela je Begovićeva.

Ona je na kraju govora citirala reči našeg najvećeg sportiste i najboljeg svetskog tenisera Novaka Đokovića da se ne radi samo o pobedi ili porazu, već o igranju za nešto veće od nas samih. Ovo je igra za čovečanstvo, ples nacija koji željno iščekujemo i koji smo spremni da prigrlimo, poručila je ministarka Jelena Begović.

Zahvalila je delegatima na poverenju, priznanju i podršci. "Radujem se što ću vas videti u Beogradu 2027. To je naše obećanje svima vama", dodala je Begovićeva.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva