:

:

TV Most

Foto: Tviter

clock

Mart 31, 2023   17:55

0

74

Begović sa ambasadorima Maroka i Irana: Intenzivirati saradnju dve zemlje u oblasti nauke

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i ambasador Maroka u Srbiji Mohamed Amin Belhaž saglasili su se da je neophodno raditi na približavanju naučnika i kompanija Srbije i Maroka te da će raditi na tome da saradnja između dve države u budućnosti biti intenzivnija, saopštilo je resorno ministarstvo.

,,Za nas je izuzetno važan transfer tehnologije, od nauke do inovacija i razvoja, na čemu rade naši naučno-tehnološki parkovi, kojih trenutno u Srbiji ima četiri”, navela je Begović i dodala da je ministarstvo takođe fokusirano na povećanje broja startapova koji rade u našoj zemlji.

Ambasador Belhaž je istakao da njegova zemlja trenutno sarađuje sa BioSens institutom, da je veoma zadovoljna tom saradnjom ali da bi želeo da se u saradnju uključi više institucija.

On je pozdravio formiranje Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i istakao da je rešavanje problema kojima se ovo ministarstvo bavi, u današnje vreme od velike  važnosti 

,,Posebno kada govorimo o polju inovacija, tehnološkom razvoju, sajberbezbednosti, veštačkoj inteligenciji, IT sektoru i nauci”, naveo je Belhaž. 

Begović je naglasila da bi želela da Srbija produbi saradnju sa Marokom u oblastima u kojima će postojati obostrana korist, kao i da se naučni instituti u Maroku i Srbiji bliže povežu kroz zajedničke projekte i buduće saradnje. 

Begović i iranski ambasador: Formalizovati naučno-tehnološku saradnju

Ministarka Begović i ambasador Irana u Srbiji Rašid Hasan Pur izrazili su očekivanje da će se saradnja dveju zemalja u naučno-tehnološkoj oblasti uskoro formalizovati. 

Begovićeva je  upoznala ambasadora sa planovima i tekućim projektima Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

 ,,Cilj nam je da Srbija postane prepoznatljiva tačka na globalnoj mapi u ovim oblastima", rekla je ona.

Ambasador Hasan Pur je naglasio da je optimističan po pitanju produbljivanja saradnje između Srbije i Irana u ovim oblastima. 

,,Naši naučno-tehnološki parkovi i startap kompanije u poslednjih nekoliko godina postižu veliki uspeh i u ovom trenutku u Iranu radi preko 14.000 startap kompanija, odnosno kompanija zasnovanih na nauci", rekao je on istakavši da postoji želja da se naučno-tehnološki parkovi Srbije i Irana povežu, ali da je neophodno mnogo se više angažovati u tom pravcu. 

Izvor: T a n j u g ; foto: Tviter

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva