:

:

TV Most

clock

Jun 03, 2023   8:20

0

107

Bej: Makron je u pravu, Priština odgovorna za nerede, Kurti mora da se povuče

Predsednik Makron je u pravu kada kaže da je kosovska vlada odgovorno za nerede jer je upravo ona poslala albanske gradonačelnike da brutalno zauzmu srpske opštinske zgrade na severu, kaže francuski poslanik u Evropskom parlamentu Nikolas Bej za Kosovo onlajn.

Bej navodi da je nedavno održano lažno demokratsko glasanje, bez Srba, uz smešnu izlaznost,  omogućilo kosovskoj vladi da protera srpske gradonačelnike.

"Albanski gradonačelnici su prvo uklonili srpske zastave sa prednje strane zgrada opština, pokazujući o čemu se zapravo radi. Kosovo je istorijska kolevka Srbije, a danas, posle albanske invazije, sever je jedini bastion koji je preostao Srbima na Kosovu", kaže Bej.

Bej smatra da srpski gradonačelnici što pre moraju da se vrate na vlast i da je predsednik Makron trebalo da reaguje ranije.

"Predsednik Makron se kasno budi. Stidljivo osuđuje postupke kosovske vlade. Trebalo je da reaguje ranije. To je ono na šta neki ljudi, uključujući mene, pozivaju već 20 godina. Francuska, kao diplomatska sila, mora brzo da osudi Kosovo pre nego što dođe do novih konfrontacija. Srpski gradonačelnici i zastave moraju da se vrate na sever Kosova. Ovi lažni izbori su samo još jedno sredstvo za proterivanje poslednjih Srba sa Kosova i zauzimanje, nasilno, teritorije koja im ne pripada", smatra Bej.

Kurti je odbio američki zahtev da se policajci uklone iz opštinskih zgrada na severu, a na pitanje možemo li strahovati od novih incidenata, francuski evroparlamentarac kaže da Francuska i EU moraju naterati Kurtija da se povuče.

"Da, biće i drugih incidenata, jer Srbi, legitimno, neće dozvoliti da se Albanci učvrste na severu Kosova. Francuska i Evropska unija moraju naterati Kurtija da se vrati pre nego što se stvari loše završe. Srbi su  bili suočeni sa još jednom albanskom provokacijom, pohodom na glavni most na Ibru, simbolom srpskog otpora svom mučitelju. Da bi se situacija poboljšala, srpski interesi u regionu moraju se snažno braniti, počevši od zahteva za odlaskom albanskih gradonačelnika", kaže Bej.

Izvor: Kosovo online; Foto: Media centar Čaglavica

KiMMakronKurtiNikolas Bej
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva