:

:

TV Most

clock

Januar 29, 2020   16:28

0

183

Bekman: Svako povezivanje Beograda i Prištine dobro ako vodi normalizaciji

Direktor Fondacije Konrad Adenauer u Beogradu, Norbert Bekman-Dirkes, ocenjuje da su inicijative za avio povezivanje Beograda i Prištine, kao i pregovori oko uspostavljanja železničkog saobraćaja odličan posao ukoliko vode ka normalizaciji odnosa između dve pregovaračke strane, jer je to ono što regionu treba.

"Beograd i Priština treba da nađu rešenje. Ako postoji komunikacija, onda je to odlično. Ako postoji razumevanje između Beograda i Prištine - odlično. Ako postoji otvorena železnička linija - odlično. Ako ne postoje dodatne barijere i kontrole - odlično", ističe Bekman-Dirkes za Tanjug i poručuje da je zapravo to ono što regionu treba.

Smatra da su neophodni i dobrodošli svi pregovori koji vode "u pravom smeru", ali upozorava da istovremno "postoje teški preduslovi koji čine put ka pronalasku rešenja zahtevnim".

"Nadam se da neće trebati puno vremena da se pronađe rešenje, a mi pozivamo sve koji se bave tim pitanjem da rade na tome, zbog dobrobiti građana u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi", kazao je Bekman-Dirkes. Komentarišući predstojeće parlamentarne izbore u Srbiji, Dirkes je rekao da je dobro što su i parlamentarne stranke i one van parlamenta uključene u diskusiju u vezi izbornih uslova.

"Kada je reč o izbornom cenzusu smatram da je to unutrašnje pitanje Srbije" kaže on, ali napominje da ipak manje stranke treba da budu oprezne po ovom pitanju.

"Na prvi pogled deluje veoma primamljivo, jer je potrebno samo tri odsto za ulazak u Skupštinu, ali to otvara i pitanje njihove velike odgovornosti", naglasio je Bekman-Dirkes.

Dobro je, kaže, ako to podstakne jaču parlamentarnu diskusiju, jer, napominje, u ovom trenutku nema dovoljno različitih glasova u parlamentu.

Prema njegovim rečima, Fondacija Konrad Adenauer posmatra proces izbora kao demokratski čin i očekuje da uslovi budu fer.

"Razgovaramo sa političkim strankama i izveštavamo javno sve zainteresovane strane u Nemačkoj o tome šta se dešava", rekao je Bekman-Dirkes, I dodao da je Fondacija spremna da pomogne.

Naglasio je da su izbori nukleus svake demokratije i podseća da se oni sprovode uskoro i u Crnoj Gori i u Severnoj Makedoniji.

"Izbori su regionalni interes ove godine i mi ćemo se i time baviti, posmatrati ih i izveštavati o tome", dodao je Bekman-Dirkes.

Na pitanje kako ocenjuje inicijativu srpskog predsednika o malom Šengenu i šansama za njegovu realizaciju, Bekman-Dirkes odgovara da je to dobra ideja, koja je dobrodošla za ceo region, i ističe da ona nije alternativa evropskim integracijama.

"Ako vi kao vozač posmatrate granice Srbije, vi ćete izgubiti mnogo vremena, mnogo para. Zato je veoma dobro da se realizuje ideja o malom Šengenu i da se vidi njen uspeh u regionu jer to nikako ne šteti procesu evropskih integracija. Evropske integracije su drugi deo pregovora, i u tom smislu, mali ŠENGEN je itekako dobrodošla ideja", objašnjava Bekman- Dirkes.

Kada je reč o francuskom predlogu i novoj metodologiji pristupnih pregovora Evropske unije, Bekman-Dirkes, kaže da se EU mehanizam kroz istoriju kontinuirano menjao, ali smatra da nije najbolja ideja da se menjaju uslovi za pristupanje Srbije i drugih zemalja

" Jedno je francuski predlog, a drugo je da vidimo šta će predstaviti Evropska komsija kao novi model metodologije procesa pristupanja sledeće nedelje", objašnjava on.

Fondacija Konrad Adenauer u Srbiji će i u ovoj godini, kaže, ostati posvećena procesu proširenja EU i ističe da je to, pored nastavka obeležavanja 30. godine od ujedinjenja dve Nemačke, što je za nemačku istoriju i fondaciju veoma bitan događaj, za fondaciju prioritet.

"Imajući u vidu francuski predlog o novoj metodologiji, diskusija o proširenju postaje sporija, ali mi radimo na motivisanju da se razmišlja o EU, o Evropi i o tome da je EU bez Srbije i bez Balkana više nemoguća, tako da su ideje, procesi koji vode Zapadni Balkan do Evrope, do EU, jedna od najvažnijih tema Konrada Adenauera ove godine", zaključio je Bekman-Dirkes.

Izvor: Танјуг

KiMBekmanFondacije Konrad Adenauerdijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva