:

:

TV Most

Foto: RTS

SAD

clock

Novembar 08, 2018   8:59

0

75

Bela kuća zabranila novinaru Si-En-Ena da izveštava

Novinaru Si-En-Ena Džimu Akosti oduzeta je akreditacija za izveštavanje iz Bele kuće, nakon što se sa predsednikom SAD Donaldom Trampom žustro posvađao tokom konferencije za novinare.

Svađa je izbila u sredu nakon što je Akosta Trampu postavio pitanje o karavanu migranata koji se iz Južne Amerike kreće ka južnoj granici SAD, a kada je pokušao da na to pitanje nadoveže još jedno, Tramp je rekao: "Dosta je!", dok je članica osoblja Bele kuće bezuspešno pokušala da Akosti iz ruke otme mikrofon.

Portparolka Bele kuće Sara Hakabi Senders izdala je saopštenje u kojem se Akosta optužuje da je "ruke stavio na mladu ženu koja je samo pokušavala da radi svoj posao kao zaposlena u Beloj kući", a njegovo ponašanje se naziva "apsolutno neprihvatljivim", prenosi AP.

Akosta je na Tviteru naveo da je saopštenje Sendersove u kojem se navodi da je na zaposlenu u Beloj kući "stavio ruke" - laž.

"Koškanje" između Akoste i pripadnice osoblja Bele kuće bilo je kratko, pri čemu joj je je Akosta okrznuo ruku kada je posegnula za mikrofonom, a on pokušao da ga zadrži u ruci.  Akosta joj se potom izvinio, navodi američka agencija.

Si-En-En je saopštio da je Bela kuća "iz osvete zbog škakljivih pitanja" oduzela Akosti stalnu novinarsku akreditaciju za izveštavanje iz predsedništva.

Ova medijska mreža je optužila Sendersovu za laži o Akostinom ponašanju. "Senders je iznela lažne optužbe i govorila o incidentu koji se nikada nije dogodio. Ova odluka bez presedana je pretnja po našu demokratiju. Ova zemlja zaslužuje bolje. Džim Akosta ima našu punu podršku", navodi se u saopštenju Si-En-Ena.

Novinari sa zadatkom da izveštavaju iz Bele kuće podnose zahtev za akreditacije koje im omogućavaju svakodnevni pristup zapadnom krilu zgrade u kojem se održavaju konferencije za medije. Osoblje Bele kuće odlučuje da li novinar može da dobije akreditaciju, dok tajna služba utvrđuje da li su njihovi zahtevi odobreni.

Jučerašnja konferencija za novinare, dan posle kongresnih izbora u SAD, obeležila je novo pogoršanje Trampovih odnosa sa novinarima, pri čemu je jednom od novinara naredio da sedne, dok je drugom rekao da je "nevaspitana i grozna" osoba, preneo je AP.

"Si-En-En bi trebalo da se stidi što radite za njih. Vi ste nevaspitana i užasna osoba... Način na koji se ponašate prema Sari Senders, kao i prema drugim ljudima je grozan. Ne bi trebalo tako da se ponašate prema ljudima", rekao je Tramp Akosti.

Tramp se, kako navodi agencija, iznervirao nakon što su mu novinari postavili pitanje o tome zašto migrantsku kolonu u Meksiku naziva "invazijom" na SAD. Takođe su mu postavljena pitanja zbog čega je emitovana predizborna reklama u kojoj se pojavljuje migrant osuđen na smrt zbog ubistva dvojice policajaca u Sakramentu 2014. godine, Luis Brakamontes, kao i pitanja o istrazi o mešanju Rusije u izbore u SAD 2016. Predsednik se potom žalio da mu novinari nisu postavljali pitanja o ekonomiji i zaključio da "može da uradi nešto fantastično, a oni čine da to izgleda loše".

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva