:

:

TV Most

clock

Decembar 13, 2022   16:33

0

121

Beloruska vojska podigla borbenu gotovost trupa na granici sa Ukrajinom

Beloruska vojska podigla je borbenu gotovost trupa na granici sa Ukrajinom u okviru nenajavljene inspekcije borbene gotovosti svojih trupa koja je započela danas.

Rojters prenosi da je državni sekretar za bezbednost Belorusije Aleksandar Volfovič rekao da ovaj zadatak proističe iz analize onoga što Rusija naziva ''specijalnom vojnom operacijom''.

Kako navodi agencija, ova akcija beloruske vojske, zajedno sa antiterorističkom vojnom vežbom prethodne nedelje u Kijevu je izazvala zabrinutost da bi Belorusija mogla da se pridruži Rusiji u sukobu u Ukrajinom.

Minsk je ranije saopštio da neće ulaziti u rat u Ukrajini, ali je Belorusija krajem februara dozvolila ruskim snagama da napadnu sever Ukrajine sa beloruske teritorije, a u oktobru je rasporedila trupe zajedno sa ruskim snagama u blizini ukrajinske granice.

Rojters podseća da je belorusko ministarstvo odbrane ranije saopštilo da je ''u ovom periodu planirano premeštanje vojne opreme i ljudstava, kao i privremeno ograničavanje kretanja građana pojedinim javnim putevima''.

Agencija navodi da zapadni vojni analitičari kažu da beloruskoj vojsci nedostaju snaga i iskustvo u borbi, ali da bi njen eventualni napad na sever Ukrajine predstavljao teret za Kijev koji se fokusira na borbu protiv ruskih snaga na jugoistoku.

Izvor: T a n j u g

BelorusijaUkrajinagranicavojska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva