:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Januar 09, 2020   15:13

0

236

Beograd i Banjaluka nemaju formalni zahtev nakon iznetih dokumenata Velike Britanije o Srebrenici

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da nema formalnih inicijativa Beograda i Banjaluke o formiranju komisije koja bi iznela svoje viđenje o događajima u ratu u BiH, a nakon što je sa dokumenata u Velikoj Britaniji skinuta oznaka poverljivosti.

Šef srpske diplomatije je kazao da je tema koja je zastupljena u tim dokumentima, a reč je o događajima u vezi sa Srebrenicom, veoma važna, jer se do sada koristila kao floskula kako bi se pokazala jedna strana priče, odnosno strana koja je optuživala samo srpski narod.

"Zato svaki novi podatak koji ima drugačiju konotaciju od nečega što je možda već ušlo u standarde treba pažljivo proučiti i prema tome preduzimati određene političke akcije", kazao je Dačić na konferenciji za novinare nakon sastanka sa palestinskim ministrom inostranih poslova Rijadom Al Malikom odgovarajući na novinarska pitanja.

Međutim, kako je primetio, to nije jedina tema na koju treba obratiti pažnju i dodao da postoji još dosta tema o kojima će se saznavati istina čitajući podatke iz arhiva.

Kako kaže, veoma su važni i izveštaji o tome šta se desilo na Markalama, zatim šta se desilo na početku i pred akciju "Oluja"...

Takođe, smatra šef srpske diplomatije, važno je da se vide i dokumenta vezana za Kosovo i Metohiju, a u vezi s događajima koji su prethodili bombardovanju.

"Ne znam koliko će sve to biti dostupno", kazao je Dačić ilustrujući tu nesigurnost u pogledu dostupnosti dokumenata primerom Francuske koja Srbiji još nije dala sve podatke iz arhiva u vezi s atentatom na kralja Aleksandra Karađorđevića.

Izvor: Танјуг

DačićVelika BritanijaSrebrenica
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva