:

:

TV Most

clock

Maj 23, 2020   8:13

0

212

Beograd i Priština, postoji li rešenje koje neko može da ponudi

Predsednik Aleksandar Vučić kaže da ne zna šta bi mogla biti ponuda za rešenje pitanja Kosova i Metohije, ali da će ako bude ono što nazire, njegov odgovor biti "ne". Upitan da li je dobijao ponude, kao što je razmena teritorija, to jest 17 srpskih sela na severu Kosova za Preševo, Medveđu i Bujanovac, rekao je da ponudu takve vrste nije dobio.

Za istim stolom delegacije Beograda i Prištine poslednji put sedele su u oktboru 2018. U međuvremenu nije se mnogo odmaklo. Zato čudi jučerašnja izjava v. d. premijera privremenih institucija Aljbina Kurtija – da je Priština spremna za dijalog sa Beogradom, a da datum nastavka zavisi od nje. Kurtijeve tvrdnje o sporazumu između tzv. Kosova i Srbije Hašim Tači vidi kao čaršijske priče.

"Sanjam da Preševo, Medveđa i Bujanovac budu pripojeni, i to bez ugrožavanja teritorijalnog integriteta Republike Kosovo", rekao je Hašim Tači. 

"Što se snova tiče ja nisam doktor i neću time da se bavim, snovi me ne zanimaju bilo čiji. Nek ostane na snovima", odgovara Aleksandar Vučić.

Razmenu teritorija zagovaraju i određene partije na Kosmetu. Njihov model je 17 srpskih sela na severu Kosova za Preševo, Medveđu i Bujanovac. Srpski predsednik preborajava, četiri opštine na severu Kosmeta, šest južno od Ibra i tri sela sa većinski srpskim stanovništvom. Sela mu, kaže, niko nikada nije ni pominjao.

"Juče sam na sastanku Kvinte rekao – šta je to što vi vidite kao rešenje, osim tih praznih priča koje prodajete svim novinama iz javnog života Beograda i Prištine, Evrope i sveta. Kažite mi koje je to suštinsko rešenje, e na to još nisam dobio odgovor, to još ni od kog nisam dobio odgovor i ne znam šta je to što bi neko mogao da nam ponudi. Ali nazirem šta bi to moglo da bude, i ako je to ono što nazirem, na to moj odgovor biće 'ne'", rekao je Vučić. 

Beogradski mediji prenose da su albanske organizacije u Americi pisale predsedniku Trampu tražeći da promeni politiku na Balkanu i da ne podrži ideju o bilo kakvoj promeni granica. U pismu tvrde da je politika Amerike promenjana a razmena teritorija podržana zbog srpskog lobiranja. Inicijativu, pogotovo od Albanaca u Njujorku i Vašingotnu, Aleksandar Vučić ne potcenjuje, jer su, kaže, moćan faktor.

"Moramo da vodimo računa o tome. Ja ne mislim da je predsednik Tramp na našoj strani ali ne mislim da je čovek koji ne želi da čuje našu stranu, što je ogromna promena u odnosu na ono što smo imali ranije", naveo je predsednik.

Rešenje za Kosovo i Metohiju mora biti dogovor dve strane, a ne nametnuto spolja, čulo se nedavno od američkog ambasadora u Srbiji. To ponavlja i srpski predsednik, dodajući da je ambasador Godfri jedan od retkih koji želi kompromisno rešenje.

Izvor: RTS

dijalog BG-PRKiMSADAleksandar Vučićrazmena teritorija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva