Beograd i Priština: Zagrevanje za sastanak u Vašingtonu

:

:

TV Most

clock

Jun 17, 2020   20:13

0

17

Beograd i Priština: Zagrevanje za sastanak u Vašingtonu

Deset dana pred najavljeni sastanak delegacija Beograda i Prištine u Vašingtonu, kosovski premijer Avdulah Hoti već planira da tada predloži uslove i ciljeve Prištine - pored ostalog međusobno priznanje i ukidanje rezolucije 1244. Beograd ne pristaje na ultimatume i želi konstruktivan dijalog, ponavlja predsednik Srbije.

Novi premijer u Prištini ambiciozno se priprema za susret u Vašingtonu. Želi da predvodi delegaciju Albanaca, a pred srpskom i američkom namerava da predloži načela na kojima se, poručuje, može postići konačan dogovor.

"Naši su ciljevi su uzajamno priznanje, priznavanje od strane pet zemalja koje su članice EU, članstvo u UN i ukidanje Rezolucije 1244. To se mora postići čim se potpiše sporazum. Sporazum mora otvoriti put Kosovu da ide ka procesu evroatlantske integracije", rekao je kosovski premijer Avdulah Hoti.

Iz Beograda stiže jedinstven odgovor.

"Ako je to platforma sa kojom će Hoti negde da dođe na neke razgovore - ili Hoti i Tači, potpuno mi je svejedno - ljudi bolje da ne dolazite nigde. Ako mislite da tim vrstama pritisaka ili ucena možete Srbiji da nauditi i da promenite stav Beograda i moj lični, grdno ste se prevarili", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

"Ne pada nam na pamet da prihvatamo ni diktat ni nametanje, ni koncept nezavisnosti KiM onako kako ga gura i nameće sadašnji vođa separatista Avdulah Hoti", rekao je Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM.

Ponovio je da će naš tim na čelu sa Aleksandrom Vučićem nastaviti da bude okrenut konstruktivnom dijalogu i nikada neće prihvatati nametanja. 

Vučić: Mala je Srbija da bi zapovedala Beloj kući

Od susreta u Beloj kući, Vučić ne očekuje spektakularne stvari već, kaže, racionalan i pragmatičan razgovor.

"Videćemo sa čim će oni da izađu - mala je Srbija da bi zapovedala Beloj kući, ali je dovoljno velika da ume da kaže šta su njeni interesi i koje interese može, hoće i mora da zaštiti", rekao je Vučić.

To što je Amerika preuzela inicijativu oko kosmetskog pitanja, ne čudi diplomatu Zorana Milivojevića. Na to su, smatra, ukazivali raniji koraci.

"Sve je bilo na liniji onoga što je Vašington praktično želeo i započeo. Ja očekujem da će ambasador Grenel nastaviti sa svojim ekonomskim paketom koji relaksira odnose, odgovara i ne otvara glavno pitanje u čemu postoje suprotstavljeni stavovi dve strane i na osnovu kojih nije moguć dijalog", rekao je Zoran Milivojević, karijerni diplomata.

Sastanak u Vašingtonu najavili su, prvo, izaslanik Ričard Grenel, a potom i Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O'Brajen. Svemu je, kako je navedeno, prethodilo uveravanje obe strane da će privremeno zaustaviti kampanje povlačenja priznanja, odnosno zahteve za članstvo u međunarodnim organizacijama.

Izvor: RTS

KiMdijalog Beograda i PrištineVašington
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva