:

:

TV Most

clock

Oktobar 20, 2019   12:48

0

205

Beograd obeležava 75. godina oslobođenja

Polaganjem venaca na spomenik na Avali i defileom, obležava se Dan oslobođenja Beograda. Postavljena spomen-ploča Crvenoarmejcima na Trgu republike. Otkrivena tabla prvoborcu Jagošu Žariću u istoimenoj ulici na opštini Voždovac.

Beograd proslavlja Dan oslobođenja u drugom svetskom ratu.  Ofanzivom, koja je trajala od 12. do 20. oktobra 1944. godine okončana je 1.287 dana duga nemačka okupacija grada.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević otkrio je tablu sa imenom Jagoša Žarića u istoimenoj ulici na opštini Voždovac.

Otkrivanju table sa imenom Jagoša Žarića - komadantu Prve proleterske brigade koja je pod njegovim vođstvom probila obruč na Sutjesci, bila na Sremskom frontu, gde su zarobili Princ Eugen diviziju i oslobodili Zagreb, a potom i stigli do Trsta, prisustvovali su i predstavnici Ministarstva odbrane, predstavnici SUBNOR-a, sekcija Prve proleterske brigade i drugi.

Đorđević je ukazao da je današnja prilika da se otvori ulica koja je dobila naziv po jednom heroju prilika da se setimo nekih ljudi koji su svojim ličnim primerom pokazali kako i na koji način treba da se bori za svoju zemlju.

Zahvalio je porodici Jagoša Žarića na pozivu da dođe i da svečano otvori ulicu, kao i Gradu Beogradu koji je pokazao razumevanje i jednoj od ulica dao ime po takvom heroju.

"Verujem da će takvih primera ubuduće biti još više", kazao je Đorđević.   

Predstavnici grada Beograda, hora "Aleksandrov" i Ruskog doma položili su vence u parku Aleksandrov i odali počast nastradalim članovima ovog ansambla.

Predstavnici grada položili venac u parku Aleksadrov

U ime grada venac su položili predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, zamenik gradonačelnika Goran Vesić i pomoćnik gradonačlnika Andreja Mladenović. 

Goran Vesić je tom prilikom istakao da je Beograd, osim što je zahvalan Crvenoj armiji na pomoći prilikom oslobođenja našeg grada pre 75 godina, jedinstven u svetu jer jedini ima Park Aleksandrov kao i posebnu vezu sa ovim čuvenim ansamblom. 

Rukovodilac ansambla "Aleksandrov" Genadij Sačenjuk izrazio je zadovoljstvo što se danas nalazi u Beogradu, ali istakao i da to za njih znači i veliku odgovornost.  Na Trgu Republike, na mestu gde je 1944. godine sahranjeno 940 crvenoarmejaca koji su živote dali u borbi za oslobođenje Beograda, biće postavljena spomen-ploča u granitu koja će obležavati mesto gde su oni bili sahranjeni.

Na Trgu Republike, na mestu gde je 1944. godine sahranjeno 940 crvenoarmejaca koji su živote dali u borbi za oslobođenje Beograda, postavljena je spomen-ploča u granitu koja će obležavati mesto gde su oni bili sahranjeni. 

Danas će na Trgu Republike u 18 sati biti održan koncert na kome će Simfonijski orkestar i hor RTS-a, pod dirigentskom palicom Bojana Suđića, izvesti prigodni program kompozicija s vojničkim karakterom, a u slučaju lošeg vremena, koncert će biti održan u Narodnom pozorištu.

Izvor: RTS

Dan oslobođenja Beograda
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva