:

:

TV Most

Foto: Radio Kosovska Mitrovica

clock

April 25, 2019   11:08

0

146

Beogradska štampa na Kosmetu posle pet meseci

Posle pet meseci na kioscima na severu Kosova i Metohije pojavili su se primerci svih dnevnih novina, a od ponedeljka štampa će biti distribuirana i u svim srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, saznaje Radio Kosovska Mitrovica.

Novine nisu stizale nakon što je vlada Ramuša Haradinaja donela odluku o uvođenju taksi od 100 odsto na svu robu koja dolazi iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine.

Kako je za program Radio Kosovske Mitrovice potvrdio Zvezdan Mihajlović, predstavnik firme “KIM Beokolp” koja distribuira štampu na Kosovu i Metohiji, taksa od 100 odsto je plaćena, i štampa će u manjem obimu stići i sutra, dok se od ponedeljka očekuje isporuka u punom broju za celu teritoriju Kosova i Metohije.

”Manja količina dnevne štampe od 180 primeraka stigla je u Zvečan i Kosovsku Mitrovicu, a što je rezultat dogovora sa izdavačima koji su povećali rabat, kako bismo pokrili taksu”, rekao je Mihajlović.

On je potvrdio da će štampa od ponedeljka biti u punom broju na svim prodajnim mestima, kao što je to bilo i pre uvođenja taksi, s obzirom da je postignuto kompromisno rešenje između izdavača i distributera.

Rada Komazec, urednica lista “Jedinstvo” rekla je gostujući u pregledu štampe Jutarnjeg programa Radio Kosovske Mitrovice, da je dopremanje knjiga bibliotekama i školama na Kosmetu takođe veliki problem, te da se nakon vesti o štampi, nada da će se i tu nešto na bolje promeniti.

“Kad hoćeš nešto prosto da eliminišeš, da potisneš narod sa jednog prostora, onda se vrše različiti pritisci, a jedan od tih pritisaka je oduzimanje prava na informisanje na sopstvenom jeziku, kao što je bio slučaj prethodnih 5 meseci”, rekla je Komazec.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

štmpaKiMbeogradska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva