:

:

TV Most

Foto: Radio Kosovska Mitrovica

clock

Decembar 10, 2023   14:07

0

88

Besplatni preventivni pregledi u KBC Kosovska Mitrovica, bolnici u Pasjanu i Domu zdravlja u Gračanici

U Kliničko-bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici, Opštoj bolnici u Pasjanu i Domu zdravlja u Gračanici organizovani besplatni ultrazvučni pregledi dojke i prostate za osobe starije od 40 godina.

Na odeljenju radiologije KBC-a Kosovska Mitrovica u terminu od 8 do 16 časova mogu da se urade preventivni pregled dojke žene starije od 40 godina.

Doktor Predrag Babović, koji je danas vršio preglede u KBC Kosovska Mitrovica, za Kosovo onlajn je rekao da su ovi pregledi jako bitni, jer se tako može otkriti bolest u ranom stadijumu kada su i šanse za izlečenje mnogo veće.

„Ove nedelje rade se preventivni ultrazvučni pregledi dojke za populaciju iznad 40 godina starosti. Do sada se javilo tridesetak pacijentkinja uglavnom sa beningnim nalazima i urednim ultrazvučnim nalazima. Akcenat ovih pregleda je na prevenciji i ranoj detekciji i otkrivanju malignih bolesti dojke. Prevencija je jako bitna jer je to pola zdravlja. Ukoliko se bilo koja bolest dijagnostikuje u ranom periodu veće su šanse za izlečenje i samo dalje lečenje pacijenta“, rekao je Babović.

I Opšta bolnica u Pasjanu organizuje u istom terminu besplatne preventivne preglede za sve građane.

Foto: RTV Puls

Ženama, starijima od 40 godina, biće omogućen ultrazvučni pregled dojke, dok će muškarci stariji od 49 godina moći da urade PSA test za otkrivanje tumora prostate.

Ukoliko postoji sumnja na neku bolest, pacijenti će biti poslati na dalju dijagnostiku i lečenje.

Skrinig dojke na kracinom, i prostate kod muškaraca organizovan je i u Domu zdravlja u Gračanici. Kako je za Kosovo onlajn kazao dr Slaviša Tonić odziv pacijenata je zadovoljavajući.

"Ovo je treća nedelja kako se radi preventivni skrinig pregledni na karcinom dojke i karcinom prostate. Odziv je solidan. Muškarci i žene dolaze da im se uradi skrining, i ukoliko ima bilo kakvih promena, rani skining će pomoći da se otkrije promena. Vrlo je bitno da se promene što ranije dijagnostifikuju, nakon čega mi ljude šaljemo na dalje lečenje", kazao je dr Tonić.

Preventivni pregledi su i ovog puta rađeni bez ranijeg zakazivanja i za pregled nije bilo potrebno da pacijenti imaju upute od svog izabranog lekara.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, Kosovo onlajn

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva