:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Oktobar 13, 2023   12:22

0

220

Besplatni preventivni pregledi u KBC Kosovska Mitrovica; Elek: Ako se desi humanitarna katastrofa krivi će biti međunarodni faktori

U 150 zdravstvenih ustanova u Srbiji u nedelju 15. oktobra, u terminu od 8 do 16 časova, mogu se obaviti besplatni preventivni pregledi. Besplatni pregledi obaviće se i u KBC Kosovska Mitrovica i to u službi radiologije, ultrazvučni pregled dojke za žene starije od 40 godina, a za muškarce pregledi prostate. Za ove preglede nije potrebno prethodno zakazivanje ni uput.

Prevencija može da spreči nastanak bolesti i pospešuje izlečenje ukoliko se bolest otkrije na vreme, istakao je direktor KBC Kosovska Mitrovica, dr Zlatan Elek i dodao da su preventivni pregledi jako važni.

"Pozivam sve naše građane da u nedelju  periodu od 8 do 16 sati dođu u Kliničko-bolnički centar Kosovska Mitrovica, i to u dve službe: Radiologija, gde će se raditi ultrazvuk dojke za žene starije od 40 godina, kako bi na preventivnom pregledu eventualno otkrili neku promenu, i u laboratoriji pregledi za muškarce, koji se odnose na prostata specifični antigen koji se može uraditi takođe u periodu od 8 do 16 sati", rekao je dr Elek za TV Most.

Kada su u pitanju lekovi i sanitetski materijal i kiseonik, situacija u KBC je alarmantna i preti nam humanitarna katastrofa, ističe Elek.

"U ovom momentu nedostaju fiziološki rastvori, određen broj antibiotika, pri kraju je kiseonik, ne možemo licitirati vreme koliko će te zalihe trajati, jer zavisi od broja pacijenata. Svi relevantni međunarodni faktori su upoznati sa ovim, razgovarali smo i sa šeficom UNMIKA na KiM, objasnili smo probleme sa kojima se susrećemo i nadamo se da će se humanitarna katastrofa izbeći na svaki način. Ukoloiko se ne bude izbegla, saučesnici su i međenarodni faktori, uključujući i UNMIK, OSCE, humanitarne organizacije, zdravstvene organizacije i svi ostali. Nama su država Srbija, Ministarstvo zdravlja, Kancelarija za Kosovo i Metohiju i predsednik Aleksandar Vučić obezbedili sve potrebne lekove, zašto oni ne mogu da dođu do KBC Kosovska Mitrovica, ja nisam adekvatan sagovornik, već su sagovornici na tu temu sa južne strane", ističe Elek.

Preventivni pregledi su besplatni i za njih nije potreban specijalistički uput.

Izvor: TV Most

KBC Kosovska Mitrovicadr Zlatan Elekpreventivni pregledihumanitarna katasrofa
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva