:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Mart 01, 2015   11:34

0

116

Besplatni udžbenici za osnovce


Do kraja ovog meseca biće sačinjena lista onih koji su dobili bilo koju vrstu te pomoći, a potom će roditelji ili staratelji prijavljenih učenika biti pozvani da, zajedno sa učiteljima i razrednim starešinama, popune prijave koje to udžbenike žele da im Ministarstvo prosvete kupi, rekla je ona Tanjugu.

Profesorka Lužanin je istakla da je u ovogodišnjem budžetu za nabavku besplatnih udžbenika odvojeno više od 600 miliona dinara, što je isti iznos kao lane, ali je napomenula da ta sredstva nažalost nisu dovoljna da "pokriju" komplet udžbenika za svakog osnovca.

Procenjeno je da će za tu vrstu pomoći u budžetu biti novca za četvrtinu te učeničke populacije, pa je Ministarstvo odlučilo da ključni kriterijum u njenom ostvarivanju bude socijalni odnosno materijalni status porodice učenika.

Urađen je akcioni plan za sprovođenje projekta besplatnih udžbenika, napravljeni su odgovarajući upitnici kao i uputstva za direktore škola, tako da roditelji i staratelji mogu da se prijave na konkurs popunjavanjem odgovarajućeg formulara i dostavljanjem na uvid fotokopije nekog od ličnih dokumenata.

Napominjući da svaki roditelj učenika osnovnih škola može da konkuriše za besplatne udžbenike, Lužanin je pozvala da se uključe u taj projekat.

Ona je pritom apelovala na učitelje i razredne starešine da pre svega imaju u vidu decu iz najugroženijih porodica i da, ukoliko je to potrebno, lično pozovu roditelje i staratelje da ih prijave za besplatne udžbenike u novoj školskoj godini.

Za razliku od prethodnog projekta, besplatne udžbenike đaci će dobijati u trajno vlasništvo i ta pomoć neće biti, kao ranije, samo za tri predmeta u prva četiri razreda, nego je određen iznos po učeniku za koji mogu da se nabavljaju takvi udžbenici.

Navodeći primer, Lužanin je precizirala da će tako đaci sedmih i osmih razreda, iz najugroženijih porodica, dobiti pomoć od 8.000 dinara kako bi iz kompleta koji koriste odabrali udžbenike koje će im Ministarstvo nabaviti u tom iznosu.

Prema odgovarajućoj skali, za udžbenike prva četiri razreda ta pomoć iznosi 4.000 dinara, za peti i šesti razred 6.000 dinara dok će oni učenici koji budu u drugoj grupi na listi dobiti polovinu iznosa pomoći namenjene najugroženijima.

Lužanin je napomenula da će rangiranje učenika u okviru tog projekta biti obavljeno prema međunarodnim pravilima, koje primenjuje OECD i dodala da kod nas postoji kategorija dece koja će "gotovo sto odsto ući u program besplatnih udžbenika".

Reč je o porodicama u kojima ni jedan roditelj ne radi, onima u kojima je jedan zaposlen ili oba rade, ali su im mala primanja kao i o većem delu samohranih roditelja.

Prilikom rangiranja za dodelu besplatnih udžbenika određen broj poena dobijaće se i prema broju dece u porodici tako da se očekuje da višečlane porodice "kompletno uđu u ovaj program", kaže Lužanin.

Ona je napomenula da su u nacrtu novog Zakona o udžbenicima, koji bi uskoro trebalo da bude donet, predviđene i mere za određene vrste pomoći države i srednjoškolcima iz siromašnijih porodica radi lakše nabavke odgovarajućih materijala za učenje u elektronskom ili drugim oblicima.

Problem je u tome što je za srednje škole udžbenička literatura dosta siromašna a mnogi predmeti nisu "pokriveni" udžbenicima, tako da se razmatra mogućnost da se obezbede materijali za učenje koji bi bili dostupni svoj deci, u elektronskoj ili štampanoj formi, navela je profesorka Lužanin.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva