:

:

TV Most

clock

Avgust 30, 2019   19:18

0

202

Bez dogovora o minimalcu, sindikati smanjili zahteve

Socijalni partneri, Vlada, poslodavci i sindikati, ni na današnjem sastanku nisu približili stavove u pogledu visine minimalca za narednu godinu, a sindikati su dali novi predlog i snizili zahtev za povećanje na oko 20 odsto, dok su poslodavci i predstavnici države ostali pri stavu da povećanje ne može biti veće od 10 odsto.

Zoran Mihajlović iz Saveza samostalnih sindikata Srbije rekao je Tanjugu da su sindikati na današnjem sastanku Socijalno-ekonomskog saveta (SES) izneli novi predlog i predložili povećanje minimalne zarade od oko 20 odsto, pet odsto manje nego što su ranije tražili.

"Predstavnici države i poslodavaca ostali su pri svom stavu da povećanje može iznositi od šest do 10 procenata", kaže Mihajlović.

Kako kaže, ni posle trećeg sastanka nije se otišlo korak dalje i nema pomaka u pregovorima, i najavio novu sednicu Saveta 3. septembra  i da će se tada videti imali prostora za pomak.

Čini nam se da to povećanje neće biti na kraju veće od 30.000, kaže Mihajlović i dodaje da je za sindikate to neprihvatljivo.

Na pitanje da li se i ovog puta može očekivati da će odluku o tome doneti Vlada Srbije, on kaže da pregovori gube smisao ako  Vlada uvek mora da donese krajnju odluku jer nema dogovora.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanaković ranije je rekao da se poslodavci slažu da povećanje minimalca bude između šest i 10 odsto.

"Ta povećanja minimalnih i ostalih zarada ne mogu biti nikako plod nečijih želja i potreba, bilo bi dobro da to bude više, ali realnost je takva, da preko tih šest odsto je prilično nategnuto, ali prihvatićemo mi i 10 odsto. Pod uslovom da dobijemo, a već smo dobili obećanje ministra finansija da će najmanje jedan odsto biti umanjenje opterećenja plata, tako da je to ono na čemu i dalje insistiramo", rekao je Atanaković prošle nedelje.

Prema njegovim rečima, svako povećanje minimalne zarade istovremeno znači i povećanje ostalih zarada i da bi se zato trebalo držati realnih mogućnosti privrede.

Ministar za rad Zoran Đorđević rekao je ove nedelje da veruje da će kompromis biti postignut do 3. septembra.

"Verujem da postoji prostor za postizanje dogovora. Imamo pozitivne trendove u ekonomiji i verujem da će taj kompromis biti postignut", naglasio je Đorđević.

Ako bi minimalna cena rada, koja sada iznosi 27.400 dinara, bila povećana za 10 odsto, ona bi iznosila 30.140 dinara.

Đorđević kaže da će radna grupa SES-a tek zvanično saopštiti svoj stav kada je reč o povećanju minimalca.

U Srbiji minimalnu zaradu prima oko 350.000 ljudi. Minimalna cena rada utvrđuje se po radnom času bez poreza i doprinosa za kalendarsku godinu najkasnije do 15. septembra tekuće godine, a primenjuje se od 1. januara naredne godine.

Od 2010. godine država je povećavala minimalac sedam puta.

Minimalac je od 1. januara ove godine povećan 10 odsto, a u 2017. godini za šest procenata.

Izvor: RTV

minimalacsindikati
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva