:

:

TV Most

clock

Oktobar 17, 2019   13:36

0

135

Bi-Bi-Si: Erdogan bacio Trampovo pismo u kantu

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan bacio je pismo američkog predsednika Donalda Trampa "u kantu za smeće", rečeno je za Bi-Bi-Si.

 

Donald Tramp je 9. oktobra, nakon što su američke trupe izvučene iz Sirije, uputio pismo Redžepu Tajipu Erdoganu. Izvori bliski turskom predsedniku rekli su Bi-Bi-Siju da je on pismo "odbacio".

"Predsednik Erdogan je primio pismo, temeljno ga pročitao, odbio i bacio u kantu za smeće", navode izvori.

Na dan kada je pismo primljeno, Turska je pokrenula prekograničnu ofanzivu protiv snaga koje predvode Kurdi.

Republikanci protiv Trampove odluke 

Predsednik Tramp suočio se sa ozbiljnom kritikom zbog povlačenja trupa, za šta kritičari kažu da je dalo zeleno svetlo Turskoj za pokretanje vojnog napada.

Veliki deo kritika proizašao je iz Trampove stranke – u retkom dvostranačkom odricanju, 129 članova predsedničke Republikanske stranke u Predstavničkom domu pridružilo se demokratama da bi formalno odbilo taj potez glasanjem u sredu.

Ranije u sredu, predsednik Tramp je rekao da SAD ne bi trebalo da se mešaju u vojnu operaciju Turske u Siriji, jer to "nije naša granica", a za bivše saveznike SAD Kurde izjavio da "nisu anđeli". 

Turske trupe i saveznički sirijski pobunjenici pokrenuli su ofanzivu na severu Sirije prošle nedelje kako bi potisnuli sa granice pripadnike sirijske kurdske milicije, zvane Jedinice za zaštitu naroda (IPG).

Žele da stvore "sigurnu zonu" u koju će do dva miliona Sirijaca izbeglica moći ponovo da se preseli.

Kurdske snage su bile saveznik SAD u borbi protiv Islamske države u Siriji i postoji bojazan da bi destabilizacija mogla dovesti do ponovnog uspona džihadista.

Izvor: Bi-Bi-Si,RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva