:

:

TV Most

clock

Oktobar 17, 2022   12:38

0

93

BIA obeležava jubilej, prisustvuje predsednik Vučić

Bezbednosno - informativna agencija (BIA) obeležava danas 123 godine od osnivanja Odeljenja za poverljive policijske poslove, i 20 godina od osnivanja Agencije kakva je danas, a svečanosti u zgradi BIA-e prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je po dolasku položio venac na Memorijalni zid na kojem su ispisana imena nastradalih pripadnika BIA-e, kao i saradnika Agencije.

Domaćin svečanosti koja je počela izvođenjem himne "Bože pravde", je direktor BIA Bratislav Gašić, a prisustvuje joj 500 pripadnika te agencije.

13:14 - Gašić:Prelomni trenutak koji može odrediti sudbinu naroda

Direktor Bezbedosno - informativne agencije Bratislav Gašić, obraćajući se na svečanosti povodom jubileja BIA, kazao je da upravo zbog težine zadatka koja stoji pred ovom generacijom pripadnika BIA i nepostajanja alternative u pogledu njihovog ispunjenja, ovaj trenutak je jedan od prelomnih koji može da odredi budućnost našeg naroda i države.

"Ovaj trenutak zahteva maksimalan nivo institucionalnog, ali i ličnog angažovanja svih pripadnika. Zahvaljujući pažljivom planiranju i predviđanju razvoja situacije, Agencija je u poslednjih pet godina u pogledu opremljenosti, posebno u najsavremenijim tehničkim sredstvima do neprepoznatljivosti promenila svoj izgled i kapacitete“, rekao je Gašić.

Dodao je i da je istovremeno radno okruženje pripadnika podignuto na značajno viši nivo.

„U skladu sa zahtevima posla izgrađeni su novi i renovirani postojeći objekti i prostori koji su Agenciji dati na korišćenje, dok je materijalni položaj pripadnika značajno poboljšan“, rekao je Gašić i tim povodom prvenstveno zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije.

Kako kaže, u vrlo složenim geostrateškim prilikama, u uslovima ratnog sukoba na tlu Evrope, već su nastupile promene koje prete da uruše tekovine savremene civilizacije, a posledice su se odrazile i na bezbednosne prilike Balkana koji je, dodaje, tradicionalno opterećen međuetničkim tenzijama.

Kao druge izazove sa kojima se suočavamo, Gašić je pomenuo terorizam, organizovani kriminal, ograničenost energetskih izvora, pandemiju virusa korona i primetio da su sve češće hibridne pretnje.

„Sve to je zahtevalo promenu pravaca, raspoloživih resursa na drugačiji način“, objasnio je on.

Kako kaže, Agencija je u cilju ispunjavanja informativne funkcije učinila dodatni napor kako bi na planu zaštite bezbednosti spoljnopolitičkih ekonomskih interesa Srbije obezbedila i analitički obradila relevantne podatke i obaveštenja i učinila ih dostupnim donosiocima odluka.

Dodao je i da su zahvaljujući službi na instititucionalnoj osnovi sačuvani pisani tragovi o prelomnim istorijskim događajima i čestitao svim pripadnicima BIA jubilej, posebno, kako kaže, nagrađenim pripadnicima.

BIA  danas obeležava 20 godina od osnivanja Agencije i 123 godine od osnivanja Odeljenja za poverljive policijske poslove.

Svečanosti prisustvuju i predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, ministar finansija Siniša Mali, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Tokom svečanosti, predsedniku će biti uručen poklon povodom jubileja BIA - knjiga u kojoj su navedeni svi rukovodioci bezbednosnih službi u Srbiji od osnivanja 1899. godine.

Bezbednosno - informativna agencija Republike Srbije ustanovljena je 2002. godine, a njeno formiranje prepoznato je kao organizaciono i institucionalno rešenje koje u datom trenutku najbolje zadovoljava bezbednosne potrebe društva, uzimajući u obzir izražene pretnje bezbednosti i raspoložive kadrovske i materijalne resurse.

Naime, nakon političkih promena u Srbiji i konstituisanja nove Vlade, krajem februara 2001. godine, pored personalnih dolazi i do organizacionih promena u strukturi Resora državne bezbednosti.

Novim Pravilnikom izvršene su određene izmene i dopune dotadašnje organizacije i sistematizacije radnih mesta i formirane nove organizacione celine.

Nova organizacija, uz manje izmene, zadržana je do sredine 2002. godine i donošenja Zakona o Bezbednosno-informativnoj agenciji.

BIA je ustanovljena te godine kao rezultat novih društveno -političkih okolnosti, promenjene prirode bezbednosnih izazova, rizika i pretnji i novih standarda u organizovanju obavljanja bezbednosno-obaveštajnih poslova.

"Preteča" BIA-e - Odeljenje za poverljive policijske poslove osnovano je 1899. godine zakonom usvojenim na zasedanju Narodne skupštine u Nišu koje se završilo 17. oktobra u okviru Ministarstva unutrašnjih dela.

Zadatak tog odeljenja bio je da se stara za održavanje unutrašnjeg državnog poretka i opšte bezbednosti države, a delokrug rada obuhvatao je obaveštajne i kontraobaveštajne poslove, suzbijanje antidržavne propagande i hajdučije, suprotstavljanje terorizmu, korupciji...

Za prvog načelnika imenovan je Jovan S. Milovanović, osnivač srpske stenografije, bivši predsednik Trgovačkog suda i član Apelacionog suda u penziji.

Odeljenje za poverljive policijske poslove organizovano je po ugledu na tajne policije Francuske i Austro-Ugarske, a ukazom kralja Aleksandra Obrenovića, poslovi tog Odeljenja 1900. godine prešli su u nadležnost Policijskog odeljenja pri Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Uvažavajući značaj prvog zakonskog uređivanja civilnih bezbednosno-obaveštajnih poslova u Srbiji, Bezbednosno-informativna agencija obeležava 17. oktobar kao svoj dan.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

BIAVučić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva