:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Oktobar 17, 2021   11:36

0

184

BIA obeležava svoj dan

Bezbednosno-informativna agencija (BIA) danas obeležava svoj dan - 122. godišnjicu od osnivanja Odeljenja za poverljive policijske poslove i 19 godina od osnivanja BIA, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića.

Vučić i direktor BIA Bratislav Gašić položili su venac ispred memorijalnog zida u znak sećanja na poginule pripadnike Agencije.

Predsednik će tokom posete obići laboratorije BIA i Operativni centar Beogradskog centra BIA.

Inače, u Srbiji su civilni bezbednosno-obaveštajni poslovi prvi put institucionalno organizovani Zakonom o dopuni i izmeni ustrojstva Centralne državne uprave iz 1899. godine.

Tim zakonom, u okviru Ministarstva unutrašnjih dela formirano je Odeljenje za poverljive policijske poslove, sa zadatkom "da se stara za održavanje unutrašnjeg državnog poretka i opšte zemaljske bezbednosti".

Delokrug rada tog odeljenja obuhvatao je obaveštajne i kontraobaveštajne poslove, suzbijanje antidržavne propagande i hajdučije, suprotstavljanje terorizmu, korupciji. Za prvog načelnika imenovan je Jovan S. Milovanović, osnivač srpske stenografije.

Odeljenje za poverljive policijske poslove organizovano je po ugledu na tajne policije Francuske i Austro-Ugarske, a zakonom je bilo propisano da Odeljenje, pored načelnika, ima sekretara i niže službenike, kao i zasebnu arhivu u kojoj su se, "pod naročitim nadzorom i staranjem načelnika", čuvali "svi akti poverljive prirode".

Ukazom kralja Aleksandra Obrenovića, poslovi Odeljenja za poverljive policijske poslove 1900. godine prešli su u nadležnost Policijskog odeljenja pri Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Uvažavajući značaj prvog zakonskog uređivanja civilnih bezbednosno-obaveštajnih poslova u Srbiji, Bezbednosno-informativna agencija obeležava 17. oktobar kao svoj dan.

Današnja BIA formirana je Zakonom o Bezbednosno-informativnoj agenciji, koji je stupio na snagu 27. jula 2002. godine. BIA je civilna, nacionalna služba bezbednosti i deo je jedinstvenog bezbednosno-obaveštajnog sistema Srbije.

Osnovni zadaci BIA su zaštita bezbednosti Srbije, otkrivanje i sprečavanje delatnosti usmerenih na podrivanje ili rušenje Ustavom utvrđenog poretka, istraživanje, prikupljanje, obrada i procena bezbednosno-obaveštajnih podataka i saznanja od značaja za bezbednost zemlje i informisanje nadležnih državnih organa o tim podacima, kao i obavljanje i drugih poslova određenih Zakonom.

Vučic: BIA ima jednu od najbolje opremljenih laboratorija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas tokom posete BIA, laboratorije i Operativni centar Beogradskog centra BIA i istakao da ni u najrazvijenim zapadnim zemljama nema tako dobro opremljenih laboratorija kao što je u BIA.

Vučić je podsetio tokom posete da je za vreme NATO bombardovanja 1999. godine bila uništena laboratorija BIA, ali da je ona sada još lepša i bolje opremljena nego stara.

Dodao je da se tu sve radi za potrebe BIA, na primer, analiza vrste eksploziva, droge i sve drugo što je potrebno, kao i za pravosudne organe.

Predsednik je istakao da, pored sofisticirane opreme, tu rade ljudi sa veoma velikim iskustvom.

"Džaba oprema da nema vas i u najrazvijenim zemljama zapada nema ovakve laboratorije", dodao je Vučić.

Bezbednosno-informativna agencija (BIA) danas obeležava svoj dan - 122. godišnjicu od osnivanja Odeljenja za poverljive policijske poslove i 19 godina od osnivanja BIA, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića.

Vučić i direktor BIA Bratislav Gašić položili su prethodno venac ispred memorijalnog zida u znak sećanja na poginule pripadnike Agencije.

Izvor: Танјуг

BIAVučićGašić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva