Bilbordi povodom Dana primirja postavljeni na severu Kosova

:

:

TV Most

Foto: Kosovo Online

clock

Novembar 11, 2019   11:22

0

116

Bilbordi povodom Dana primirja postavljeni na severu Kosova

U četiri opštine na severu Kosova jutros su osvanuli bilbordi i plakati sa kojih je, u znak Dana primirja, upućena zahvalnost za 1.300.000 Srba koji su poginuli za slobodu u Prvom svetskom ratu.

Uz ljubičasti cvet Natalijine ramonde ispisano je "1.300.000 imena u jednom - večna slava i hvala".

Primirje u Prvom svetskom ratu potpisano je na današnji dan 1918. godine između sila Antante i Nemačke, čime je okončan Prvi svetski rat.

Sporazum je potpisan u šumi kod francuskog grada Kompjenja, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, i bio je na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine.

Dan primirja obeležava se svuda u svetu, a u Srbiji se praznuje od 2012. godine. U ovom ratu Srbi su podneli veliku žrtvu, jer je poginulo oko 1.300.000 građana, odnosno gotovo trećina stanovništva.

Simbol kojim se u Srbiji obeležava Dan primirja je cvet Natalijine ramonde, koji ima višestruku simboliku i rečito govori o srpskom narodu i iskušenjima kroz koja je prošao, a naziv je dobio po kraljici Nataliji Obrenović.

Taj cvet je u botanici poznat i kao cvet feniks, jer se dešava da se potpuno osuši i ponovo iznikne.

Uz cvet Natalijine ramonde u amblemu kojim Srbija obeležava Dan primirja, a koji su osmislili sadašnji direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i aktuelni ambasador Srbije u Adis Abebi Aleksandar Ristić, nalaze se i dve zelene trake koje asociraju na lentu slavne albanske spomenice.

Izvor: Танјуг

KiMbilbordiDan primirja
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva