:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Decembar 02, 2022   13:57

0

179

Bilčik: Budućnost Srbije u EU moguća i ostvariva, ali uz usklađivanje

Izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Vladimir Bilčik izjavio je danas da je proširenje EU ponovo u samom fokusu agende Unije i ohrabrio Srbiju da, kako ističe, bude na pravoj strani istorije u kontekstu rata u Ukrajini.

“Ohrabrio bih sve vas i sve nas da Srbija bude na pravoj strani istorije i da stoji uz Evropu dok se sprovodi kontinuirana agresija protiv demokratije, principa i osnovnih ljudskih prava”, rekao je Bilčik koji se putem video-poziva uključio u panel diskusiju povodom obeležavanja jubileja Evropskog pokreta u Srbiji.

On je naveo da su sankcije protiv Rusije jedan od elemenata, ali da ima još toga što treba da se uradi da bi Srbija ubrzala svoj put ka Evropskoj uniji.

Navodeći da je usaglašenost Srbije sa spoljnopolitičkim deklaracijama Evropske unije manja od 50 odsto, Bilčik kaže da bi EU volela da vidi napredak u tom pravcu.

“Mi smo spremni da pomognemo Srbiji da postane manje zavisna od spoljnih uticaja koji ne žele da vide Srbiju u EU, a tu nije samo Rusija, već i Kina”, rekao je Bilčik.

On je ocenio da je evropska perspektiva za Zapadni Balkan bitka koja će nastaviti da se vodi.

Bilčik je naveo da je za postizanje rezultata u evropskim integracijama, pored usklađivanja sa spoljnom politikom EU, neophodan i nastavak reformi, kao i jačanje stanja demokratije, medija i vladavine prava.

“Sva ta pitanja su jako bitna”, poručio je Bilčik i dodao da je nedavno imao dobre razgovore sa ministarkom za evropske integracije Tanjom Miščević u Strazburu.

Kao važan element u procesu evropskih integracija, on je pomenuo dijalog Beograda i Prištine, ocenjujući da situacija nije lako, ali da treba otvoreno razgvarati o tome šta treba da se uradi.

“Ključ je da povratimo poverenje. Verujem da će evropska budućnost Srbije biti moguća i ostvariva, ali ta vera ne treba da bude samo između nas koji smo danas ovde, već i kod 27 članica i kod naših partnera u Srbiji. To je proces. Želimo da Srbija bude sa naše strane, da sarađuje sa nama, i na rečima i na delu”, rekao je on.

Bilčik je rekao da sprema novi izveštaj za Srbiju i nada se da će biti spreman da ga predstavu početkom sledeće godine.

Čestitajući jubilej Evropskog pokreta u Srbiji, Bilčik je ocenio da je sada vreme kada je potrebno da se prikupi snaga svih onih koji veruju u evropsku budućnost Srbije.

“Toliko toga je postignuto, ljudi u Srbiji su pokazali spremnost da žive u jednoj funkcionalnoj evropskoj državi kada ste se otarasili Miloševićevog režima, a bitno je i da evropska budućnost uđe i u institucije”, rekao je Bilčik.

Bilčik je podsetio da su evroparlamentarci posredovali u međustranačkom dijalogu u Srbiji i dodao da mu je drago što su se opozicione stranke vratile u skupštinu i da “Srbija ima parlament kakav ima”. 

Izvor: T a n j u g

Vladimir BilčikEUSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva