:

:

TV Most

Foto: EU

clock

Februar 26, 2020   19:04

0

192

Bilčik: Dijalogom do rešenja po pitanju spora o zakonu

Koopredsedavajući Parlamentarnog odbora EU i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), Vladimir Bilčik, izjavio je danas da je pitanje verskih zajednica iskljucivo u nadležnosti države Crne Gore, ali da taj postupak mora da se vodi u skladu sa svim međunarodnim i drugim relevantnim standardima u oblastima ljudskih prava.

Bilčik je na konferenciji za medije, nakon završetka sednice POSP u Podgorici, rekao da je dijalog način za pronalaženje rešenja u ovom sporu i predlažio da se u duhu dijaloga nastavi rad na otvorenim pitanjima.

"Tu mislimo na Zakon o slobodi veroispovijesti i pravnom položaju verskih zajednica”, poručio je Bilčik, a prenose Vijesti.

Na pitanje da li je Brisel dobio pozive od opozicije da se uključi u dijalog o Zakonu o slobodi veroispovijesti, Bilčik je rekao da EU može da se uključi jedino na poziv svih relevantnih aktera u zemlji.

"Ne možemo doći na poziv samo jednog dela političkog spektruma, ali smo spremni da pomognemo. Kad dođe do takve saradnje, ta naša delovanja su uglavnom vezana za sam postupak, proceduru, pokušavamo da kreiramo prostor za razgovor...Nismo tu nikada sa namerom da nametnemo neka rešenja, već da podstaknemo dijalog", rekao je Bilčik.

On je dodao da su tokom sednice POSP-a usvojena zajednička deklaracija i preporuke, ističući da su svi poslanici, i EP i crnogorskog parlamenta, naporno radili na tome, usmerivši rad ka jednom zajedničkom cilju - da podrže Crnu Goru u postupku pristupanja EU.

Ocenio je da je ova godina naročito znacajna, jer Hrvatska kao zemlja iz susedstva predsedava EU u prvom delu, a nakon nje Nemačka i poručio da je to jedinstvena prilika da “učinimo da postupak proširenja bude politički priporitet za kompletnu EU”.

On je izrazio nadu da će nova revidirana metodolgija, koju je Evropska komisija objavila 5. februara, pomoći da se dalje napreduje sa procesom proširenja EU.

"Crna Gora ima pravo da razmotri novu metodologiju, da sama odluči da li ce da je prihvati...Svesni smo da je Crna Gora predvodnik u ovim procesima i nadamo se da ćemo novu metodologiju iskorisititi da taj postupak bude intenzivniji i bolji”, poručio je Bilčik.

On je istakao da je konstatovano da postoje otvorena pitanja na kojima treba dalje raditi i da neki procesi treba u većoj meri da se zasnivaju na dijalogu, navodeći da je to uključeno u usvojenu deklaraciju i preporuke.

Predsednik Skupštine Ivan Brajović je kazao da su evropski poslanici saopštili da politika proširenja ostaje u fokusu pažnje evropskih institucija i da se sa njom mora nastaviti, da je to jedna od najuspješnijih politika EU i da može da teče uporedo sa procesom konsolidacije EU.

Upitan da prokomentariše to što član partije koju predvodi ide na litije, koju organizuje SPC, Brajović je rekao da su socijaldemokrate partija u kojoj su dobrodošli svi koji misle dobro državi i žele da rade u javnom interesu.

On tvrdi da se ogroman broj manipulacija čuje u Crnoj Gori i van nje o tom zakonu i poručuje da jedva ceka da počne njegova implementacija.

“Podržavam dijalog oko primene, da se vidi koji je broj manipultivnih tvrdnji koje su se čule nekad na primitivan nacin...”, rekao je Brajović.

Istakao je da je Crna Gora sposobna da primeni sve svoje zakone, koji treba da važe jednako za sve.

"Ne postoji mogućnost da funkcioniše država u državi i da neko ne poštuje zakon i da neko bude izuzet od primene zakona”, rekao je Brajović.

Izvor: Танјуг

Crna GoraBilčikZakon o slobodi veroispovesti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva