:

:

TV Most

Foto: EU

clock

Januar 26, 2022   17:36

0

113

Bilčik: Jasna održiva većina u parlamentu ili izbori

Dva su načina da Crna Gora prevaziđe krizu vlasti - da pronađe jasnu, održivu, proevropsku većinu u parlamentu čiji mandat ističe 2024. ili ako to nije moguće, da zakaže vanredne parlamentarne izbore, izjavio je predsedavajući delegaciji Evropskog parlamenta za saradnju sa Crnom Gorom, Vladimir Bilčik.

Bilčik smatra da je sadašnja vlada u mnogim prilikama bila manjinska, jer nije uživala većinsku podršku parlamenta.

"Ono što Crnoj Gori treba jeste stabilna, pouzdana i održiva, jasna proevropska parlamentarna većina o ključnim pitanjima koja crnogorski parlament mora usvojiti da bi zemlja napredovala ka EU”, rekao je Bilčik u izjavi za Radio Crne Gore.

Rešenje je u rukama političara, naglasio je on i pozvao ih da situaciju shvate ozbiljno i izlaz iz krize pronađu što pre.

“Sve bih pozvao da traže bolje rešenje od onoga što nudi aktuelna vlada, jer rešenje koje se ne oslanja na stabilnu i predvidivu većinu u parlamentu ne približava Crnu Goru EU i to se mora promeniti”, naveo je Bilčik.

Komentarišući proteste protiv formiranja manjinske vlade, Bilčik je kazao da je nesporno pravo građana da protestuju, ali na način da to ne produbljuje polarizaciju, niti ugrožava ionako krhku stabilnost crnogorskog društva.

"Nadam se da će se o budućnosti Crne Gore odlučivati ne na ulici, već u institucijama koje su oličenje demokratije”, rekao je Bilčik.

Kazao je i da u Evropskom parlamentu pažljivo prate razvoj događaja u Crnoj Gori, pa će izvestilac Tonino Picula nacrt izveštaja pripremiti tek kada situacija u zemlji bude jasnija. Naglasio je i da je to što je profunkcionisao Tužilački savet dobra vest.

Prošla godina nije bila dobra za naš evropski put, ocenio je Bilčik uz napomenu da nije bilo potrebnih reformi i zatvaranja poglavlja. Iako tapka u mestu, Crna Gora ostaje lider i nije nerealno da do 2025. postane članica EU.

Crna Gora je, prema njegovim rečima, predvodnik i najnaprednija država, i nadam se da političari neće protraćiti priliku već da će se fokusirati na širu sliku kada su u pitanju teške odluke koje treba doneti u sedmicama i mesecima koji slede.

"Crna Gora je odličan kandidat za člana evropske porodice i nadam se da će političke elite pokazati stratešku odgovornost kada se radi o ključnom cilju za građane Crne Gore”, rekao je Bilčik.

On je zaključio da su i najnovijim istraživanjem javnog mnjenja građani poslali jasnu poruku da žele u EU.

Izvor: T a n j u g

Crna GoraVladimir BilčikEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva