:

:

TV Most

Foto: EU

clock

Januar 18, 2021   21:21

0

172

Bilčik: Međustranački dijalog može da počne već sutra

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je danas da očekuje da će nastavak međustranačkog dijaloga u Srbiji početi što pre.

"Bili smo spremni već prošle godine, spremni smo da počnemo saradnju s novom vladom, poslali smo dopis predsedniku Skupštine Ivici Dačiću, spremni smo da sarađujemo s Narodnom Skupštinom već nekoliko nedelja, možemo da počnemo bilo kog dana, već sutra", kaže Bilčik.

Međupartijski dijalog, kaže, podržavaju druge evropske institucije.

„Srbija će održati sledeće izbore u aprilu 2022. godine, kao što je najavio predsednik. Moramo da počnemo s poslom odmah kako bismo postigli neke rezultate pre izbora. Nadamo se da ćemo početi što pre, mi smo spremni u EP“, rekao je Bilčik za N1.

Kako je rekao, već su počeli konsultacije u drugoj fazi.

"Imali smo već veoma važne razgovore predsedavajućeg Odbora za spoljne poslove, kolege Dejvida Mekalistera i predsednika Skupštine Ivice Dačića i oni su se dogovorili da se ponovo nađu nakon Božića, u januaru, nadam se da će do tog sastanka doći što pre, u narednih nekoliko dana", kaže Bilčik.

Prema njegovim rečima, treba pronaći „jednako kompatibilno predstavništvo političkih snaga, proevropskih političkih snaga koje nisu u Skupštini“.

To su, prema njegovim recima, stranke koje nisu učestvovale u izborima, ali koje žele da učestvuju u srpskoj politici.

"Nadam se da žele da prekinu bojkot institucija Srbije i učestvuju u sledećim izborima, da dobijemo jasnu obavezanost da će svi učestvovati u toj političkoj utakmici“, kaže Bilčik.

Ističe da im je glavni partner Skupština.

„Veoma je jasno koje su stranke u Skupštini, odnosno njihovi predstavnici, mislim da je odluka na neki način već doneta, doneli su je glasači na izborima, oni su odlučili ko će ući u Skupštinu, partije koje su ušle naravno treba da imaju mesto, posvećeni smo da imamo i proširene dijaloge, postoje stranke koje nisu učestvovale u prošlim izborima, ja se nadam da će se vratiti u političku utakmicu“, kaže on.

Bilčik kaže da „veoma poštuju institucije u Srbiji“.

„U potpunosti poštujemo odluke koje su doneli glasači na proteklim izborima, iako žalimo zbog neučestvovanja pojedinih političkih aktera, uvek smo imali snažnu obavezanost prema srpskim institucijama, i njihovu obavezanost prema dijalogu“, kaže, pored ostalog, Vladimir Bilčik.

Bilčik kaže da se njegov prvi izveštaj kao izvestioca EP za Srbiju nalazi se u fazi doterivanja, a da će se o njemu glasati sledećeg meseca u Odboru za spoljna pitanja, a da će ga on predstaviti u EP na sednici u martu.

"Jedina moja veza sa međustranačkim dijalogom je da imam želju da počne što pre i da imamo napredak u dijalogu koji ću ja vrlo rado predstaviti u izveštaju pre glasanja, ali iskreno dijalog bi mogao već sutra da počne i mogli bismo da prenesemo taj rad u rad na izveštaju. Trenutno smo u fazi gde počinjemo da diskutujemo o nekim kompromisima za završnu verziju izveštaja, ali mislim da dijalog možemo da počnemo nevezano od toga kada će to glasanje biti", rekao je Bilčik.

Izvor: RTV, T a n j u g

Vladimir BilčikEUEvropski parlamentmeđustranački dijalog
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva