:

:

TV Most

Foto: EU

clock

Septembar 15, 2021   14:22

0

152

Bilčik: Neuspeh na Zapadnom Balkanu nije opcija za EU

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, Vladimir Bilčik, poručio je danas da neuspeh EU na Zapadnom Balkanu nije opcija i istakao jasnu poruku Ursule fon der Lajen da su angažman i investicija EU u evropsku budućost Zapadnog Balkana .

Investicija ubudućnost EU, kazao je, treba da ođekne ne samo u regionu kao ohrabrenje i posvećenost, već i širom 27 država članica EU.

Države članice su, istakao je, te koje svojom političkom opredeljenošću i angažmanom drže ključeve proširenja i pristupanja zemalja Zapadnog Balkna.

Neposredno posle govora predsednice EK o Stanju EU, Bilčik je poručio da i Zapadni Balkana, ali i EU imaju mnogo posla da urade, a da neuspeh nije opcija.

”Reči Ursule fon der Lajen su ohrabrujuće. Ne smemo da izneverimo naše obećanje o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkna dato još pre 20 godina. Ako će EU da ima važnu ulogu globalno onda ne sme da ne uspe u svom najbližem okruženju, i to treba da bude ključni zadatak za Evropsku spoljnopolitičku službu”, kaže Bilčik.

On je nagalsio da Zapadni Balkna ima monogo angažovanih prijatelja u Evropskom parlamentu i pozvao sve druge institucije EU, a posebno nacionalne vlasti država članica da se priključe toj podršci.

Izvor: Танјуг

BilčikEUZapadni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva