:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Oktobar 04, 2021   14:26

0

135

Bilčik: Od Samita EU-Zapadni Balkan očekujem opipljivu EU perspektivu

Specijalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je danas da razgovori o procesu proširenja EU na Zapadni Balkan stoje u mestu, navodeći da razloge treba tražiti i u regionu i u samoj Uniji.

“Mislim da je sada važan trenutak za evropsku budućnost Zapadnog Balkana. Kada je reč o procesu proširenja ti razgovori ''stoje u mestu'', ali za to postoje razlozi koji se tiču situacije u region, ali i u samoj Uniji. Moramo da učinimo više kako ne bismo izgubili duše i umove ljudi koji žele da proces uspe”, rekao je Bilčik putem video poruke na Beogradskom ekonomskom forumu.

Dodao je da je veoma važno da se što više uradi tokom predsedavanja Slovenije Savetom EU, da se otvore teme pristupanja Albanije i Severne Makedonije.

“Kao što je važno da se da prilika zemljama kandidatima, da se osvrnemo na njihov napredak, naročito u slučaju Srbije, i da otvorimo nova poglavlja i klastere”, rekao je Bilčik.

Bilčik je dodao da zna kakva je situacija, da nije jednostavno, ali da je otvaranje pogavlja veoma važno.

“Od Samita ''EU-Zapadni Balkan'' koji se održava u Sloveniji očekujem jasne signale u tom pravcu, da se pruži evropska perspektiva i da bude opipljiva”, poručio je Bilčik.

Kaže i da očekuje da se na Samitu uputi i poruka o učešću zemalja Zapadnog Balkana na konferenciji o budućnosti Evrope.

Bilčik je izrazio je nadu da će na Samitu, 6. oktobra bitii jasnih signala po pitanju pomirenja u prošlosti.

Specijalni izaslanik EP za Srbiju je u tom smislu pomenuo dijalog između Beograda i Prištine koji, kako je rekao, mora da se nastavi i nada se da će se to dogoditi bez ikakvih tenzija.

Izvor: Танјуг

BilčikEU-Zapadni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva