:

:

TV Most

Foto: EU

clock

Decembar 17, 2019   13:30

0

163

Bilčik: Parlament i izbori su institucije za bavljenje politikom

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik kaže da je važno da što više političkih aktera u Srbiji učestvuje na predstojećim izborima i najavljuje da će posrednici EP držati "otvorenim kanale komunikacije" za sve, uključujući i one koji su najavili bojkot.

"Uložićemo sve napore da osiguramo da što veći broj političkih aktera u Srbiji učestvuje na izborima. To podrazumeva dijalog i otvorene kanale komunikacije. Ne zatvaramo ništa. Jasno kažem da relevantan politički rad mora da se odvija na prvom mestu u institucijama koje su za to namenjene, a to su parlament i izbori", rekao je Bilčik za Танјуг.

Nakon treće runde međupartijskog dijaloga, izvestilac za Srbiju i jedan od EP posrednika u tom dijalogu, Bilčik ocenjuje da je došlo do "važnih rezultata i napretka", a da će osnovni posao posrednika sada biti da isprate primenu dogovorenog.

"Pokušali smo da kroz dijalog ohrabrimo sve da učestvuju na izborima i da poboljšamo izborne uslove. Pratićemo primenu dogovorenog, kako bi mogli da garantujemo da su uslovi za političko nadmetanje u Srbiji zaista demokratski i takvi da u zemlji mogu da se održe fer izbori sledeće godine", kaže Bilčik.

Na pitanje Tanjuga da li su tačni medijski navodi da su EP posrednici prošle nedelje pokušali "poslednji put" da ubede predstavnike Saveza za Srbiju da odustanu od bojkota, Vladimir Bilčik kaže da se o tome razgovara u "svakoj prilici".

"Ja ih to pitam i sad, kroz vaš medij", poručuje Bilčik.

On naglašava da su izbori kao demokratska institucija "najbolji, a u funkcionalnoj parlamentarnoj demokratiji i jedini, način" za političko nadmetanje.

Kroz međupartijski dijalog vode se razgovori, kaže on, sa svim relevantnim političkim snagama u Srbiji.

Dodaje da njegova pozicija izvestioca za EP podrazumeva da "zna što je više moguće o Srbiji", a to, ističe on, znači dijalog sa svim stranama.

"U ovom trenutku najznačajnije političke snage učestvuju u Parlamentu i spremne su da izađu na izbore. Ima i onih snaga koje ne koriste svoju punu ulogu u parlamentarnom radu i prete da će bojkotovati izbore. Naš cilj je da ih koliko je moguće više okupimo do sledećih izbora", navodi Bilčik.

Zvaničnik EP objašnjava da će "primarni interes" EP posrednika u drugoj fazi dijaloga biti razgovori sa onim političkim činiocima koji će ući u novi saziv Parlamenta.

"Mi ne vodimo ovaj dijalog kao kratkoročnu obavezu. Dolazimo ponovo sledeće godine, nakon parlamentarnih izbora, da vidimo kako da doprinesemo poboljšanju političke kulture u Parlamentu Srbije. Cilj dijaloga je demokratska politička kultura u Srbiji koja dobro funkcioniše", zaključio je Bilčik.

Izvor: Танјуг

BilčikEUSrbijaEvropski parlament
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva