:

:

TV Most

clock

Septembar 14, 2022   13:28

0

122

Bilčik: Poruka Lajen jasna, proširenje na agendi EU

Poruka današnjeg izlaganja predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen u Evropskom parlamentu je bila jasna, a to je da je proširenje na agendi EU, rekao je izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Vladimir Bilčik.

"Poruka je da se proširenje vratilo na agendu EU na veoma fokusirani način. Poslala je jasnu poruku zemljama Zapadnog Balkana, ali i Ukrajini, Moldaviji i Gruziji", rekao je Bilčik novinarima.

Takođe, dodao je, predsednica EK napravila je razliku između zemalja kandidata i pristupnog procesa.

Bilčik je objasnio da je rekla i da treba ojačati partnerstva sa zemljama sa kojima sarađuje EU, a koje neće biti deo Unije.

"Mislim da je jasna poruka da niko ne dovodi u pitanje proširenje. Istovremeno je bila jasna kada je govorila o proširenju da postoje fundamentalne vrednosti i principi koji se moraju poštovati u procesu. Potrebne su nam snažne demokratije u zemljama kandidatima", poručio je.

Bilčik je naglasio da je EU spremna da pomogne u tom procesu i s tim u vezi dodao da su poslanici Evropskog parlamenta spremni da se angažuju u Srbiji i pomognu kada Skupština bude spremna i nova vlada bude uspostavljena.

"Glavna poruka je da uslovi moraju biti ispunjeni i da smo spremni da u tome pomažemo intenzivnije. Pandemija je završena, možemo i da se sastajemo intenzivnije. Nema prečica na tom putu. Reforme, reforme, reforme su ključ, a u slučaju Srbije i dijalog sa Prištinom", rekao je Bilčik.

On je pozdravio što su u dijalogu postignuti određeni rezultati tokom leta i dodao da ima još mnogo drugih koji treba da se postignu narednih nedelja i meseci.

"Dominantna poruka govora, a i prisustvo supruge predsednika Ukrajine bila je solidarnost i jedinstvo u pomoći Ukrajini i borbi protiv ruske agresije. Očekujemo u tome punu solidarnost svih partnera na Zapadnom Balkanu, uključujući i Srbiju", naglasio je Bilčik.

Ukazao je da je potreban napredak i na polju usaglašavanja sa politikom EU, te jasne odluke Srbije za put u EU.

Izvor: T a n j u g

BilčikEULajenproširenje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva