:

:

TV Most

clock

Jul 06, 2022   15:19

0

134

Bilčik: Ubeđen sam u ostvarenje članstva Srbije u EU

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, Vladimir Bilčik, kaže da danas usvojena parlamentarna Rezolucija ne dovode u pitanje evropsku perspektivu i buducnost Srbije, ali i da ima dosta koraka koji se moraju sprovesti "od sad do članstva Srbije u EU" za koje kaže da je "ubeđen da će se ostvariti".

Bilčik naglašava da je ruska agresija na Ukrajinu dovela do ”promene situacije” i da se nada da će Srbija odlučiti da bude ”na pravoj strani istorije” kada je reč o budućim odlukama.

”Ova Rezolucija ponavlja neka pitanja koja postoje u Srbiji od početka pristupnih pregovora, koje srpski partneri moraju da reše, a mi smo spremni da im u tome pomognemo”, kaže Bilčik.

On je, kao tri osnovne oblasti u kojim je neophodan napredak Srbije, naveo reformski proces u oblasti vladavine prava, medija, zaštite priorodne okoline, ali i ekonomske i društvene situacije u zemlji.

”Druga tačka je nastavak pune posvećenosti dijalogu Beograda i Prištine. To je jedini način da se reše sva otvorena pitanja i da se jednom zauvek reše odnosi Beogrda i Prištine na osnovu sveobuhvatnog i pravnoobavezujućeg sporazuma”, rekao je Bilčik.

Kao treću tačku, od koje zavisi napredak Srbije na putu evrointegracija, Bilčik je naveo puno uslađivanje sa međunaronim pozicijama EU.

”To je važno ne samo za Evropski parlament, već za sve institucije EU zbog onoga što smo videli od 24. februara na ovamo. Nadam se da će Srbija, ne samo da podrži sve dekaracije EU, na čemu smo zahvalni, već i da podrži restriktivne mere protiv Rusije”, kazao je Bilčik.

On naglašava da će EU ”pomoći Srbiji da se uskladi sa njenim pozicijama” i da takve odluke ”nisu lake ni za koga”,

”Srbija nije sama u ovome i mi ćemo biti uz nju sve dok se Srbija kreće potpuno i pravo ka ispunjavanju straškog izbora što je EU. Taj put treba da bude što direktniji, bez mnogo odstupanja”, zaključio je Bilčik.

Bilčik dodaje da Rezolucija Evropskog parlamenta o Srbiji, pored ”kostruktivne kritike” iznosi pohvale” tamo gde ima napretka na EU putu”.

On tu navodi otvarnje klastera 4 iz decembra prošle godine i poziva na dalje napore ka zatvaranju poglavlja, a pozdravlja i usvanjanje ustavnih reformi u oblasti pravosuđa i izborni proces održan u prvom delu godine.

Izvor: T a n j u g; Foto: EU

BilčikEUSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva