:

:

TV Most

Foto: RTV

clock

Decembar 17, 2019   18:42

0

136

Bilčik za RTV: Dijalog Beograda i Prištine u 2020. jedini način

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik, izjavio je za RTV da je proces proširenja zasnovan na poverenju i da će se Evropski parlament sledeće godine snažno zalagati za napredak regiona na evropskom putu. On veruje da će Srbija odgovoriti dobro na domaće političke izazove, odnosno, da će predstojeći izbori biti slobodni i pošteni. Dijalog Beograda i Prištine za Bilčika su jedini način pregovaranja ali kako je rekao "lopta je trenutno više u dvorištu Prištine".

Na pitanje šta očekuje u 2020. godini od presedavanja Hrvatske, kada je reč o pregovorima sa Skopljem i Tiranom Bilčik je rekao da očekuje da vidi napredak na polju proširenja. 

"Potrebno nam je da vidimo uspešno presedavanje Hrvatske, da vidimo napredak na polju proširenja. Otvaranje pregovora sa Skopljem i Tiranom bi u tome pomoglo. Hteli bismo da vidimo i korake nove EK".

Kada je reč o napretku Srbije na evropskom putu, Bilčik je pomenuo predstojeće izbore.

"Nadam se da će Srbija odgovoriti dobro na domaće političke izazove uoči parlamentarnih izbora. Radili smo snažno sa svima kako bi izborni uslovi bili slobodni i pošteni. Želim da vidim napredak u otvaranju ali i zatvaranju novih poglavlja." 

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine? 

"Mislim da je lopta više u dvorištu Prištine. Čekamo novu Vladu, novo liderstvo… Pitanje je kako da napredujemo dok traju takse i određeni signali koji su dolazili iz predizborne kampanje. Ako se tu preduzmu neki koraci možemo da očekujemo, određeni napredak", rekao je Bilčik.

"Moja nada je da imamo dijalog, to je jedini način", zaključio je Bilčik.

Izvor: RTV

Bilčikdijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva