:

:

TV Most

clock

Mart 18, 2023   10:09

0

169

Bisenić: Jasno je da se Putin neće naći pred Međunarodnim sudom

Dragan Bisenić, novinar i diplomata rekao je za RTS povodom poternice Međunarodnog krivičnog suda za Vladimirom Putinom da je mala verovatnoća da će predsednik Rusije zaista da se nađe pred Tribunalom, ali i da će Srbija verovatno biti primorana da podrži ovu odluku.

 

Bisenić ističe da ga vest o nalogu za hapšenje predsednika Ruske federacije Vladimira Putina nije iznenadila.

"Bilo je dovoljno signala i informacija da se priprema nalog za hapšenje Vladimira Putina, naravno nije se znalo kada će se to dogoditi. Prvo je Zelenski zatražio da ruski predsednik bude optužen pred Međunarodnim sudom navodeći ovaj slučaj deportovane dece, a potom su se njegovom predlogu pridružili lideri Francuske, Nemačke, Poljske i baltičkih zemalja. Samim tim bilo je izvesno da će do podizanja optužnice doći", ističe gost RTS-a.

Poznati publicista smatra da skoro da ne postoje mogućnosti da Putinu bude suđeno, ali da očekuje da će neke države reagovati negativno prema predsedniku Rusije.

"I zemljama koje podržavaju ovu odluku jasno je da su mogućnosti i verovatnoće da se ruski predsednik nađe pred ikakvim tribunalom male. Ono na šta se računa je politički i moralni uticaj, računa se da će druge zemlje reagovati negativno, te neće želeti da imaju odnose sa ruskim predsednikom ali i ostalim ruskim zvaničnicima koji će verovatno biti optuženi", rekao je Bisenić.

Dodaje da mnogi očekuju da će Putin završiti kao predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević, tj smatraju da će optužnica prethoditi njegovom padu sa vlasti.

"Polazi se od pretpostavke da će se i u Rusiji stvari odvijati kao kod nas kada je Milošević 1999. optužen pred Haškim tribunalom, sada mnogi smatraju da je to bio uvod u njegov pad sa vlasti i isto se namerava i sa Putinom. Razlike su ipak očigledne, Rusija je nuklearna sila koja se prostire na jednu šestinu zemljine kugle. Najveća manjkavost ovog tribunala je i to što ga ne priznaju tri najveće sile. Amerika je čak vodila posebnu kampanju gde su se države izjašnjavale da na svojim sudovima neće tužiti državljane ove države. Sve je to bio rezultat njihovih ratova 2001. i 2003. godine i onoga što se dalje dešavalo a imaju vodećih ljudi koji su bili kandidati da se nađu na optužnicama", ističe gost RTS-a Dragan Bisenić.

Vladimir Putin će u narednom periodu putovati u Južnu Afriku, ali smatra da odluka suda neće uticati na njegov put.

"Očekuje se da će sve afričke države zauzeti određeni stav. Južna Afrika je jako važna zemlja, koja je na samitu u decembru prošle godine direktno odbacila zahtev SAD-a da uvede sankcije Rusiji obrazlažući da se situacija odvija u korist ruskog koncepta odnosa u svetu. Sigurno je da će ova odluka oticati i na planove Vladimira Putina ali i na stav određenih država preama susretima sa ruskim predsenikom" rekao je Bisenić.

Diplomata ističe da će pored zahteva da Srbija uvede sankcije Rusiji biti i taj da podrži odluku Mečunarodnog suda.

"Srbija će na dvostrukoj osnovi biti predmet budućeg rada Haškog tribunala. Celo rukovodstvo Srbije bilo je u Hagu uključujući i predsednika Miloševića i taj tribunal još nije okončao svoj rad iako je prestao da funkcioniše. Srbija će imajući u vidu svoju prošlost verovatno morati da izjasni u prilog funkcionisanja te univerzalne jurizdikcije Haškog tribunala. Verovatno će postojati zahtev da Srbija podrži odluku suda" rekao je Bisenić, i dodaje da je zahtev za hapšenje Putina došao u posebnom trenutku, u trenutku kada predsednik Kine Si Đinping posećuje ovu zemlju, te postoji zabrinutost u kom pravcu će se razvijati budućnost odnosa te dve zemlje i postoji bojazan da bi one mogle ući i u vojni savez.

Izvor: RTS

Dragan BisenićVladimir PutinMeđunarodni krivični sud
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva