:

:

TV Most

clock

Avgust 07, 2022   9:34

0

124

Bisenić: Kina bez Tajvana ne drži ključeve svoje sudbine

Kina može da vojnim putem povrati kontrolu nad Tajvanom ali u ovom trenutku ta granica neće biti pređena smatra novinar i diplomata Dragan Bisenić. U razgovoru za RTS Bisenić kaže da je Kini jasno da bez Tajvana ne drži ključeve svoje sudbine i sigurno je da će učiniti sve da Tajvan bude ujedinjen sa Kinom, ali to ne znači da će to biti učinjeno vojnim sredstvima.

"Ko se s vatrom igra, opeče se", poručio je kineski predsednik kaže Si Đinping i upozorio da je Peking spreman na vojni scenario i sukob sa Amerikom.

Dragan Bisenić ne veruje da je takav scenario u ovom trenutku moguć i da će Kina radije iskoristiti druge načine da Tajvan stavi pod svoju kontrolu.

"Ne bi se reklo na osnovu onoga što se sada događa da će se Kina odlučiti za agresivni pristup krizi na Tajvanu. Trenutno se kreće u okviru onoga što je Kina najavila, a to je da će demonstrirati svoju vojnu silu i kako bi mogla da reaguje. Kina može da vojnim putem povrati kontrolu nad Tajvanom, ali u ovom trenutku ta granica neće biti pređena", smatra Bisenić.

Kaže da bi za sve bilo bolje da nije došlo do posete Nensi Pelosi Tajvanu. 

"Toga je svesna i administracija predsednika SAD, koja je upozorila Pelosijevu da nije dobar trenutak za posetu", kaže Bisenić

Tajvanski moreuz ključ dominacije nad Pacifikom
 
Kina će svakako uobličiti dalje korake ka Tajvanu jer, kako kaže Bisenić, Tajvan u ovom trenutku guši dalji razvoj i ekspanziju Kine na Pacifiku.

"Kini jasno da bez Tajvana ne može da drži ključeve svoje sudbine i sigurno je da će učiniti sve da Tajvan bude ujedinjen sa Kinom, ali to ne znači da će to biti učinjeno vojnim sredstvima", kaže Bisenić. 

Podseća da je Tajvan istorijski oduvek bio deo Kine, ali istorijski postoji otvorena dvosmislenost šta Kina jeste i šta za nekoga ona znači.

Geografski Tajvan pripada lancu ostrva koja povezuju Japan i Maleziju, zbog čega je strateški veoma važan.

"Tajvanski moreuz predstavlja razdaljinu od 81 kilometar između Tajvana i kineskog kopna. Odatle se kontroliše saobraćaj koji ide od Japana, i ako bi Kina imala potpunu kontrolu nad moreuzom, to bi značilo da Kina postaje nesporni lider na Pacifiku", objašnjava Bisenić.  

Kina i Tajvan su primer, kaže Bisenić, da ekonomski odnosi ne donose uvek dobro.

"Robna razmena između Tajvana i Kine je ogromna, ali u političkom smislu nema nikakvog poboljšanja i prihvatanja statusa kvo", kaže Bisenić. 

Na kraju razgovora Bisenić kaže da je nesporno da Kina neće dozvoliti da Tajvan kontroliše njenu sudbinu.

"Ali još je Lao Ce govorio da je prvo potrebno poraziti neprijatelja pre nego što se započne rat i Kina će pre iskoristiti druga sredstva pomoću kojih bi došlo do ujedinjenja Tajvana i Kine pre nego što bi započela rat", zaključio je za RTS Dragan Bisenić.

Izvor: RTS

KinaTajvanDragan Bisenić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva