:

:

TV Most

clock

Septembar 21, 2021   10:23

0

104

Bisljimi:Nećemo uspostaviti ZSO dok smatramo da je štetna

Zamenik premijera privremenih institucija Besnik Bisljimi poručio je da vlada u Prištini neće formirati Zajednicu srpskih opština (ZSO) sve dok bude smatrala da je ona štetna za institucije takozvane države Kosova i njen teritorijalni integritet.

"Nismo je sproveli i rekli smo da je nećemo sprovoditi. Ustav kaže da je ZSO neustavna. Pošto smatramo da je ona štetna za institucije Kosova i teritorijalni integritet, nema logike govoriti o njenoj primeni", rekao je Bisljimi, koji je šef pregovaračkog tima za dijalog sa Beogradom.

On je rekao i da pitanje nestalih nije bilo prioritet ranije vlade Avdulaha Hotija, ali je dodao da bi to pitanje trebalo rešavati na sastancima 6. i 7. septembra, prenosi "Koha".

Bisljimi je rekao i da je na poslednjem sastanku u Briselu, Priština htela da, osim o nestalima, razgovara i o "elementima sveobuhvatnog sporazuma".

Prema njegovim rečima, srpska strana se nije složila sa tim delom, jer je želela da razgovara o pitanju energetike, pravosuđa, zvaničnih poseta, ali i o Zajednici srpskih opština, o čemu, opet, prištinska delegacija nije pristala da razgovara.

Bisljimi je ponovio stav Prištine da je za dijalog važno da se postave "okvir sporazuma".

"Kurti je rekao da je za uspeh neophodan okvir sporazuma, američki predsednik Džozef Bajden je poručio da bi cilj razgovora trebalo da bude međusobno priznanje, što bi takođe kao stav trebalo da dođe iz EU", naglasio je Bisljimi.

On je demantovao ocene prištinske opozicije da je akcija u ponedeljak na severu KiM da se ne dozvoli ulazak automobila srpskih registarskih oznaka povezana sa predizbornom kampanjom.

"Ovo nema smisla, nismo potpisali sporazum 2016. godine, niti smo sada zakazali izbore. Dogodilo se da je sporazum istekao 15. septembra. Ponedeljak je prvi dan u nedelji i tada smo delovali, nismo to mogli u nedelju", dodao je on.

Potpredsednik prištinske vlade je rekao i da je neistina da je srpska strana iznela predlog za rešavanje pitanja registarskih tablica, a da je odbijena od strane albanske strane.

Bisljimi kaže da Priština nema razloga da se plaši bilo kakvih mera, jer nema izvoz sa Srbijom, za razliku od Beograda koji ima pozitivan trgovinski bilans sa KiM.

Kako je naveo, licemerno je smatrati da se restriktivne mere za registarske tablice mogu primenjivati samo na kosovske Albance koji ulaze u centralnu Srbiju, a ne i na građane Srbije ulaze na teritoriju KiM.

On dodaje da će građani Preševske doline biti pogođeni ovom prištinskom "merom reciprociteta", ali da će, po Bisljimiju, uskoro biti objavljen mehanizam za njihovo obeštećenje.

Izvor: Танјуг

KiMBisljimiZSO
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva