:

:

TV Most

clock

April 25, 2019   16:30

0

228

Bitići:Tači i Haradinaj nemaju kredibilitet za berlinski sto

Predsednik i premijer privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, na berlinski mini samit, koji su za 29. april sazvali nemačka kancelarka i francuski predsednik, Angela i Merkel i Emanuel Makron, a na kojem će jedna od glavnih tema biti nastavak dijaloga Beograda i Prištine, idu sa različitim idejama i stavovima.

Haradinaj, naime, očekuje da će u Berlinu dobiti signal za viznu liberalizaciju, a "kec u rukavu" za eventualno uslovljavanje su mu nametnute takse uvećane za sto odsto, koje je prošlog novembra Priština uvela na proizvode iz Srbije i BiH.

Ovo je prvi put da će Haradinaj učestvovati na nekom skupu koji će se, kako se očekuje, ponajviše baviti nastavakom dijaloga Beograda i Prištine.

Tači, s druge strane, kaže da je razočaran sazivanjem ovog samita, a najavio je da će njegov uslov za "rešenje trenutne krize u odnosima Beograda i Prištine nakon uvođenja sto odsto uvećanih taksi", biti zahtev da pet država Evropske unije, koje to do sada nisu učinile, priznaju jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost.

Ukazujući na razičite stavove sa kojima Tači i Haradinaj idu u Berlin i njihovim "ucenjivačkim namerama", prištinski profesor Enver Bitići kaže da sa "prljavim dosijeima", kakve i Tači i Haradinaj imaju u Hagu, oni nemaju kredibilitet da bilo šta uslovljavaju na berlinskom samitu.

Profesor Bitići kaže da čak, ako bi na samitu u Berlinu bila pokrenuta ova dva pitanja, ni vizna liberalizacija, a ni priznanje kosovske nezavisnosti od pet država EU, ne mogu biti nametnuta. To bi, ističe, samo dovelo do još većih razmirica Beograda i Prištine, a u tom slučaju, ni Berlin, ni Brisel ili Vašington ne bi mogli ništa da odluče.

Na ovom samitu, ističe Bitići, ništa ne može biti nametnuto.

Bitići za prištinsku Bota sot kaže da sve dok Tači i Haradinaj na sastanke odlaze sa različitim stavovima i vizijama o različitim projektima, teško da mogu bilo šta da nametnu pa ni uslovljavanje vizne liberalizacije.

Haradinaj je, dodao je, pokušao ranije da se distancira od Tačija tako što je rekao da je on zadužen za unutrašnju politiku, a kosovski predsednik za spoljnu politiku.

Međutim, Tačijeva ideja o razmeni teritorija, ističe Bitići, iritirala je Haradinaja, što je uticalo da i on sam postane, kako kaže, faktor u procesu dijaloga.

Primetio je i da Tači ima poteškoće da govori o liberalizaciji viznog režima, jer njegov, kako je rekao, "nečisti dosije u Hagu, kao što je Haradinajev, preti Berlinskom pregovaračkom stolu", zaključio je Bitići.

Izvor: T a n j u g

TačiHaradinajBerlinpregovoridijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva