:

:

TV Most

clock

Februar 26, 2021   13:03

0

88

Bivši makedonski šef tajne policije osuđen na 12 godina zatvora

Bivši šef makedonske Uprave za bezbednost i kontraobaveštajne poslove (UBK) Sašo Mijalkov osuđen je danas na 12 godina zatvora u slučaju koji se bavio masovnim nadzorom i uništavanjem opreme UBK koja se koristi za presretanje komunikacija.

 

Mijalkov je osuđen za zločinačko udruživanje, zloupotrebu službenog položaja i primanje nadoknade za nezakonit uticaj, a u istom slučaju osuđena je i bivša ministarka unutrašnjih poslova Gordana jankuloska na četiri godine zatvora, prenosi MiA.

U obrazloženju presude, sudija je naveo da su masovni nadzor i ogroman broj žrtava pokazali potrebu za presretanjem - uspostavljanjem pune kontrole nad socijalnim, ekonomskim i političkim sistemom.

U istom slučaju optuženi su i bivši šef Pete uprave MUP-a Goran Grujovski i zaposleni u UBK Nikola Boškoski, koji su pobegli u Grčku, zajedno sa bivših sedam zaposlenih u UBK.

Između 2008. i 2015. godine, optuženi su, koristeći tri različita nadzorna sistema za presretanje komunikacija kao deo bivše tajne policije, ilegalno prisluškivali blizu 4.300 telefonskih brojeva bez dobijanja sudskih naloga za to, direktno ili indirektno pogađajući oko 20.000 građana.

Svi oni osuđeni su na ukupno 55 godia zatvora i 10 godina uslovne kazne.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva