:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Maj 16, 2019   16:57

0

269

Biznis ne čeka politiku - privredne komore Zapadnog Balkana u Londonu 18. juna

Privreda regiona ne može da čeka politiku da rešava probleme koji traju decenijama, pa će zato privredne komore šest zapadnobalkanskih ekonomija, u saradnji sa čuvenim Financial Times-om, 18. juna u Londonu, prvi put organizovati predstavljanje potencijala Zapadnog Balkana kao jedinstvene investicione destinacije globalnim investitorima, izjavio je danas na Bledu predsednik PKS Marko Čazež.

Čadež je učestvovao na skupu Austria connect i u svojstvu predstavljajućeg Odbora za digitalizaciju u Evrokomori, poručujući da region mora brže da uklanja barijere kako bi se povezao i uhvatio korak sa 4.0 revolucijom.

Biznis zajednica regiona ima svoj interes, kaže Čadež i navodi da dijalog u regionu mora da se pokrene kako bi se dodatno ubrzao privredni rast.

"Zajednička regionalna komora organizuje sa Fajnenšal tajmsom događaj u Londonu 18. juna za velike svetske globalne investitore gde će se region predstaviti kao jedna investiciona destinacija sa 20 miliona potrošača", najavio je Čadež.

Ceo region je, po njegovim rečima, razumeo da mora da se radi i na dualnom obrazovanju i stvaranju obrazovanog sposobnog kadra za rad na novim 4.0 tehnologijama, pri čemu država, ističe, ne može više imati monopol u kreiranju obrazovnog sistema.

"Država to mora da radi zajedno sa privredom ukoliko želimo da ekonomski opstanemo. Samo ako budemo bili pametni da naš region shvatimo kao jedinstveno tržište, obezbedićemo dodatni rast naših ekonomija. Umesto da razmišljamo o budućnosti, 18 godina se bavimo istim pitanjima", rekao je predsednik Privredne komore Srbije.

U cilju povezivanja privrede i regiona, kako je najavio Čadež, u narednom periodu predstavnici privrednih komora iz šest ekonomija Zapadnog Balkana posetiće Prizren i objekat u kojem treba da se formira Regionalni inovativni centar.

Generalni sekretar Investicionog foruma privrednih komora Zapadnog Balkana VB6 i bivši predsednik Privredne komore Kosova (PKK), Safet Grdžaljiju ocenio je da današnji skup u Sloveniji, na kojem učestvuju eksperti iz brojnih oblasti, pokazuje da region ima daleko više pametnih biznismena, sportista, muzičara nego političara.

"Najveći problem na ovom prostoru je što se ne može pričati o ekonomskim problemima bez političke konotacije", ocenjuje Grdžaliju.

Kaže da se daleko više gubi vremena da se ulepša prošlost nego što se gradi budućnost, umesto da se radi na jačanju ekonomija koja će zadržati mlade u regionu.

Predsednica Bledske škole menadžmenta Danica Purg kaže da Srbija i region imaju ogroman potencijal u IT sektoru ali da se mora gledati u budućnost, više ulagati u startap preduzeća, kako bi dostigli standarde EU.

Izvor: Танјуг

ČadežPKSLondonZapadni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva