:

:

TV Most

Foto: twitter@US Secretary

clock

Januar 20, 2022   21:57

0

184

Blinken i Lavrov oči u oči u Ženevi – tenzije rastu, a strane ne odmiču ni za pedalj

Dramatično rastu tenzije između Sjedinjenih Država i NATO-a, i Rusije oko Ukrajine. Analitičari ocenju da će naredni dani biti prelomni i da mnogo toga zavisi od sutrašnjeg susreta američkog državnog sekretara i šefa ruske diplomatije u Ženevi.

Nijedna strana ne menja stav. Rusija traži garancije da Ukrajina neće ući u Alijansu, dok Amerika i NATO brane pravo te zemlje da sama bira svoj put.

Džozefa Bajdena, koji je obeležio prvu godišnjicu na čelu Sjedinjenih Američkih Država, brine gomilanje ruskih trupa na granici sa Ukrajinom. Ipak, ne veruje da Vladimir Putin želi totalni rat.

"Jedini rat gori od namernog je neplanirani rat. Zabrinut sam da bi situacija na granici Ukrajine mogla da se otrgne kontroli. Nadam se da Vladimir Putin razume da, kada je reč o nuklearnom ratu, nije u dobroj poziciji da dominira svetom. Ali mislim da on ne misli tako. Zato ga moramo uveriti da bi napad na Ukrajinu imao katastrofalne posledice za Rusiju", smatra Bajden.

Kremlj odgovara da slična upozorenja dobija mesec dana i da nikako ne doprinose smanjenju tenzija, već destabilzaciji. Ruski zvaničnici ponavljaju da se ruska vojska nalazi na sopstvenoj teritoriji, da može da radi šta hoće i da niko nema pravo da dovodi u pitanje njeno kretanje.

"Šireći tvrdnje o navodnoj pripremi 'ruske invazije' na Ukrajinu, Zapad pokušava da prikrije predstojeće sopstvene vojne provokacije. Vojna pomoć Zapada u Ukrajini se tumači kao blanko dozvola za vojnu operaciju u Donbasu", ističe Marija Zaharova, portparolka MIP-a Rusije.

Ukrajina ne želi rat, ali kako kaže njen predsednik, uvek treba da bude spremna. Poziva Ukrajince da ne paniče zbog ruske pretnje, a medije da se ne pretvaraju u sredstva masovne histerije.

"Rat traje već osmu godinu. Sve znamo i na sve smo spremni, ali činimo sve da nam to ne zatreba. Preduzimamo sve kako bismo to rešili diplomatskim putem. Šta vi možete? Samo jedno - ostanite mirni", poručuje ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Ubrzana diplomatska aktivnost 

Proteklih nedelja bilo je oko 100 sastanaka na različitim nivoima oko Ukrajine. Uoči sutrašnjeg, po mnogima prelomnog susreta u Ženevi, ubrzana diplomatska aktivnost.

U Berlinu su najviši predstavnici Amerike, Francuske i Velike Britanije. Spremni su na pregovore , pa i sa minimalnim napretkom, ali ne odustaju od pretnji.

"Tražimo od Rusije da doprinese smirivanju situacije. Bilo kakva agresija imaće velike posledice. Ovo je ništa manje nego pitanje održavanja mira u Evropi. Za nas je to egzistencijalno", navodi Analena Berbok, šefica nemačke diplomatije.

Američki državni sekretar Entoni Blinken ukazuje da SAD sa svojim saveznicima imaju jaču poziciju od Rusije.

"Sve vreme jasno govorimo - ako ruske snage pređu u Ukrajinu i pokrenu agresiju, Moskvu čeka naš brz, ozbiljan i jedinstven odgovor", dodaje blinken.

Nemačka ministarka dodaje da će u slučaju eskalcije sve mere biti na stolu, pa i budućnost Severnog toka 2. Američki državni sekretar slaže se da bi to moglo da posluži kao poluga pritiska na Rusiju.

Izvor: RTS

BlinkenLavrovNATOSADUkrajinaRusija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva