:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Februar 23, 2024   20:05

0

57

Blinken: SAD ne podržavaju širenje izraelskih naselja na Zapadnoj obali

Izgradnja i širenje izraelskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali nije u skladu sa međunarodnim pravom, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Blinken je na konferenciji za medije tokom posete Buenos Ajresu rekao da su SAD razočarane najavom Izraela o planovima za izgradnju novih stambenih objekata na okupiranoj Zapadnoj obali, rekavši da su oni kontraproduktivni za postizanje trajnog mira, prenosi Rojters.

,,Oni su takođe u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Naša administracija čvrsto se protivi širenju naselja, a po našoj proceni to samo slabi, ne jača bezbednost Izraela", rekao je Blinken.

Administracija bivšeg američkog predsednika Dolanda Trampa je 2019. podržala Izrael u nastojanju da gradi naselja na Zapadnoj obali tako što je napustila dugogodišnji stav SAD da su ona nezakonita.

Palestinci i međunarodna zajednica smatraju da je prebacivanje civila bilo koje zemlje na okupirano zemljište nezakonito prema Četvrtoj Ženevskoj konvenciji iz 1949. i rezolucijama Saveta bezbednosti UN.

Izvor: T a n j u g ; foto: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva