:

:

TV Most

Foto: EPA-EFE

SAD

clock

Februar 19, 2023   9:12

0

168

Blinken upozorio Kinu da ne šalje oružje Rusiji

Državni sekretar SAD Entoni Blinken upozorio je direktora Kancelarije za spoljne poslove Komunističke partije Kine Vang Jia na posledice, ukoliko Peking pruži materijalnu podršku Rusiji u napadu na Ukrajinu.

Blinken je rekao da je Vašington zabrinut da Peking razmatra slanje oružja Moskvi.

"Postoje razni tipovi smrtonosne pomoći o kojoj, ako ništa drugo, bar razmišljaju da pošalju, u šta ulazi oružje", rekao je Blinken.

On je naglasio da će Vašington uskoro objaviti više detalja o tome.

Njih dvojica su se sastali na nepoznatoj lokaciji, na marginama Minhenske bezbednosne konferencije, nekoliko časova nakon što je Vang kritikovao Vašington da je "histeričan" u aktuelnom sporu oko američkog obaranja kineskog balona iznad SAD, preneo je Rojters.

Vang je rekao Blinkenu da SAD moraju da se "suoče i isprave štetu" u bilateralnim odnosima "izazvanom neselektivnom upotrebom sile", istakli su iz kineskog ministarstva spoljnih poslova.

U intervjuu za En-Bi-Si, Blinken je rekao da se Vang nije izvinio za let balona. "Rekao sam mu prilično jasno da je to neprihvatljivo i da se ne sme ponoviti više ikada. Ali, sa druge strane nije bilo izvinjenja", napomenuo je Blinken i kazao da nije bilo reči o novom terminu njegovog otkazanog puta u Peking, koji je trebalo da se desi početkom februara.

Odnosi između dve zemlje su se pogoršali otkako je Vašington optužio Kinu da je poslala špijunski balon iznad Amerike, pre nego što su ga američki lovci oborili po naređenju Džozefa Bajdena.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva