:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Maj 05, 2019   12:20

0

277

Bliski istok ne miruje

U Izraelu su tokom noći nastavljeni raketni napadi. Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se nakon napada na najveći grad na jugu zemlje Beser Sheva. Jedan Izraelac je poginuo, a četvorica su ranjena. Na drugoj strani – četvorica Palestinaca su poginula, uključujući majku i njenu bebu. Netanjahu naredio da se pojačaju napadi.

Strani mediji javljaju da je "kiša" raketa pala na Izrael nakon što su izraelske snage odbrane započele vazdušne napade i tenkovska dejstva protiv Hamasa i ciljeva Islamskog džihada u pojasu Gaze.

Raketni napadi nastavljeni su nakon 14 uzastopnih sati raketiranja, u jednom od najžešćih sukoba između Izraela i Palestine u proteklih nekoliko nedelja.

Jutros je poginuo jedan civil u Izraelu i dva palestinska vojnika, a prema palestinskim izvorima, među poginulima u pojasu Gaze je i majka sa 14-mesečnom bebom.

Baražna palestinska vatra je počela juče popodne, a ispaljeno je 250 raketa, saopštila je izraelska vojska. Veliki broj palestinskih raketa je oborila izraelska protivvazdušna odbrana, Gvozdena kupola. Veći broj kuća u Izraelu je uništen, a mnogi stanovnici su pobegli u skloništa.

Kao odgovor na to, Izrael je gađao 120 ciljeva u pojasu Gaze koji pripadaju radikalnom Hamasu i Islamskom Džihadu. Te organizacije vlasti u Jerusalimu optužuju za raketiranje Izraela. 

"Čuli smo u vestima da je uništena zgrada u kojoj je bila naša prodavnica. Dotrčali smo ovde kao i svi ovi ljudi. Sve smo izgubili. Sve namirnice. Ko će nam to nadoknaditi? Ko će nadoknaditi mojoj majci sav uložen novac", kaže Jusuf el Mufti, vlasnik prodavnice.

U izraelskim vazdušnim napadima pogođena je i zgrada u kojoj se nalaze prostorije turske novinske agencije Anadolija.

Turska je pozvala međunarodnu zajednicu da reaguje a šef diplomatije Mevlut Čavušoglu kaže da je reč o zločinu protiv čovečnosti.

Reagovala je i Evropska unija. Iz Brisela pozivaju da se raketiranje odmah zaustavi.

Portparolka EU Maja Kocijančič naglašava da samo političko rešenje može okončati nasilje".

Islamski džihad iz pojasa Gaze zapretio je da će omesti nadmetanje za pesmu Evrovizije koje 14. maja počinje u Tel Avivu. U Izraelu boravi i delegacija Srbije koja će predstavljati našu zemlju na ovogodišnjem Evrosongu.

Netanjahu naredio da se pojačaju napadi

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu naredio je izraelskim snagama da pojačaju napade na ekstremiste u pojasu Gaze.

"Naložio sam jutros Odbrambenim snagama Izraela da nastave s masivnim napadima na teroriste u Pojasu Gaze i dao sam instrukcije da snage oko Pojasa budu pojačane tenkovima, artiljerijom i pešadijom", navodi se u saopštenju Netanjahua, preneo je Rojters.

Izvor: RTS

IzraelRaketni napadi
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva