:

:

TV Most

Foto: EPA-EFE

clock

Oktobar 09, 2020   8:08

0

111

Blistavi trijumf "orlova" u Oslu - trenutak inspiracije ili novi imidž srpske reprezentacije

Fudbalska selekcija Srbije konačno je pokazala svoje pravo lice. "Orlovi" su pobedom u Oslu nad Norveškom stigli na korak do plasmana na Evropsko prvenstvo i, što je možda još važnije, vratili veru u srpski reprezentativni fudbal.

Mnogo truda i znoja uložili su srpski fudbaleri kako bi savladali Norvešku 2:1 i plasirali se u finale baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo. Trud i požrtvovanost koju su pokazali izabranici Ljubiše Tumbakovića možda znače i više od samog rezultata.

A daleko od toga da je rezultat zanemarljiv.

Srbija ima priliku da se prvi put posle dve decenije plasira na kontinentalni šampionat i to, samo po sebi, predstavlja veliki uspeh, a protivnik će u novembru biti selekcija Škotske.

U Oslu je savladana ne previše tehnički potkovana, ali prilično snažna i disciplinovana norveška selekcija, ekipa koja je doživela samo jedan poraz u poslednjih 11 utakmica.

I ne samo da je savladana, nego je nadmašena u svim segmentima fudbalske igre. Nešto što odavno nismo videli od srpskih fudbalera, bar ne na ovako dominantan način.

Šansi je bilo i previše i to je jedina stvar koju možemo zameriti "orlovima". Toliko je propuštenih prilika bilo da smo ponovo strahovali da će dobra igra pasti u zaborav zbog kazne koja, po nepisanom fudbalskom pravilu, gotovo uvek sledi.

Ovoga puta nije bilo tako. Promašeni ziceri Mitrovića i Đuričića, a onda i stativa Lazovića, nisu bili kažnjeni - jednostavno, odbrana Srbije to nije dozvolila.

Prva figura meča bio je svakako dvostruki strelac Sergej Milinković-Savić, koji je šansu dočekao sa klupe i iskoristio je na najbolji mogući način.

SMS je postigao svoje prve golove u seniorskoj reprezentaciji, a tajming nije mogao da bude bolji. Dugo smo očekivali od Sergeja da u nacionalnom timu pokaže talenat koji nesumnjivo poseduje. Gledajući iz ovog ugla - vredelo je čekati.

Međutim, mnogo su važniji oni tihi heroji, čiji učinak na terenu nije toliko vidljiv golim okom, ali njihovo zalaganje učinilo je napade Norveške jalovim i ulilo dodatno samopouzdanje celoj ekipi selektora Ljubiše Tumbakovića.

Nemanja Gudelj odigrao je fenomenalan meč. Gospodario je sredinom terena, često kvario igru protivnika, a povremeno i započinjao napade srpske selekcije, koji su na ovom susretu delovali daleko uigraniji i kreativniji nego na mnogim prethodnim.

Komandant odbrane bio je Nikola Milenković. Bleki je, uz pomoć sigurnog Stefana Mitrovića i požrtvovanog Aleksandra Kolarova, u džep stavio jednog od najboljih napadača današnjice, Erlinga Holanda, koji nije imao priliku da pokaže ni delić svog raskošnog talenta.

Ponovo smo imali raspoloženog Dušana Tadića, koji je grešio, ali često imao pravo rešenje u pravom trenutku, kada je deljenje lopti u pitanju.

Po desnom boku nezaustavljiv je bio Darko Lazović, pored njega odbrana Norveške kao da nije postojala. Stvorio je nekoliko prilika saigračima, u produžetku je imao šansu i da se sam upiše i u listu strelaca, ali ga je u tome sprečila stativa.

Ceo tim Srbije zaslužuje pohvale za večerašnji učinak, sa sve selektorom Ljubišom Tumbkovićem. "Orlovi" su ostvarili ono što su najavili - bili su disciplinovani u odbrani i konkretni u napadu, baš kao što moderan fudbal zahteva.

Priliku da pokažu da su na pravom putu, a da pobeda u kišnom Oslu nije bila samo bljesak umirućeg fenjera, srpski fudbaleri će imati već u narednim danima, kada igraju mečeve Lige nacija protiv Mađarske i Turske.

Sve to će biti priprema za ono pravo - utakmicu protiv Škotske 12. novembra u Beogradu. Utakmice koja mnogim "orlovima" može obeležiti karijeru i pokazati da li su samo odlični fudbaleri ili imaju srce pobednika neophodno za velike stvari.

Navijači i ljubitelji fudbala će im sigurno pružiti podršku, sve dok budu igrali kao što su to učinili u Oslu.

Izvor: RTS

fudbalEvropsko prvenstvo
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva