:

:

TV Most

clock

Decembar 07, 2019   9:09

0

238

Bljakaj: Sledeće godine možemo očekivati prve optužnice

Prve optužnice, pred Specijalnim sudom, licima koja će odgovarati zbog “navodnih ratnih i posleratnih zločina na Kosovu, pojaviće se naredne godine, a kazna za optužene biće doživotna robija”, smatra izvršni direktor Fonda za humanitarno pravo na Kosovu Bekim Bljakaj.

"Niko trenutno ne može predvideti kada ćemo videti prve optužnice, špekuliše se da će to biti kraj ove godine. Niko, međutim, ne može prejudicirati to pitanje zbog činjenice da je veliki broj ljudi pozvan da da izjave bilo kao osumnjičeni ili kao svedoci” rekao je Bljakaj za Ekonomik Onlajn, prenosi Gazeta Ekspres.

Prema njegovom mišljenju “visina kazne će se složiti sa kaznama izrečenim na Kosovo i Međunarodnom sudu za bivšu Jugoslaviju”.

Što se tiče mandata Specijalnog suda na Kosovu, Bljakaj kaže da to nije definisano i da se petogodišnji mandat može produžiti sve dok tužilaštvo ima argumente u pokretanju predmeta.

„Mandat nije precizno definisan zakonom, trajaće pet godina s mogućnošću produženja, ali najverovatnije specijalizirana veća mogu svoj mandat produžiti onoliko dugo koliko je potrebno, sve dok tužilaštvo ima dokaze i može pokrenuti slučajeve”, kazao je on.

Blakaj je zatražio da kosovske vlasti insistiraju da o “ratnim zločinima, razgovaraju tokom dijaloga između Kosova i Srbije”.

Izvor: Gazeta ekspres,Kosovo Online

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva