:

:

TV Most

clock

Februar 03, 2023   14:33

0

132

Blumberg: Erdogan blizu je odluke da odobri članstvo Finske u NATO

Turska je blizu odluke da odobri pristupanje Finske NATO savezu najkasnije do kraja meseca, dok status Švedske prijave za članstvo u Alijansi ostaje neizvestan, prenosi Blumberg pozivajući se na neimenovane izvore.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan blizu je odluke da odobri članstvo Finske u NATO, pošto je, kako navodi američka medijska kuća, blizu zaključka da su napori Helsinkija da reši bezbednosne probleme bili zadvoljavajući, te da bi saopštenje o saglasnosti Ankare o pristupanju Finkse u NATO trebalo očekivati sredinom marta.

''Pozabavali smo se pitanjima koje Ankara smatra zabrinjavajućim. Očekujemo da Turska i Mađarska što pre ratifikuju naše članstvo u NATO'', rekla je ranije finska premijerka Sana Marin.

Ona je dodala da je ''važno poslati jasnu poruku - Finska i Švedska su se prijavile zajedno, a u interesu je svih da se pridružimo''.

Nasuprot tome, status Švedske ostaje neizvestan, pre svega zbog pogoršanih odnosa između te zemlje i Turske.

Poslednjih nedelja demonstranti u Švedskoj nosili su transparent sa likom Erdogana okrenutim naopačke, a jedan aktivista krajnje desnice spalio je primerak Kurana, nakon čega je Švedska predložila novi zakon o zabrani organizacija koje podržavaju terorističke grupe, prenosi Blumberg.

Erdoganov snažan stav protiv članstva Švedske mogao da predstavlja podsticaj za konsolidaciju podrške konzervativnih i nacionalističkih glasača na opštim izborima koji će se u Turskoj održati sredinom juna.

Blumber ocenjuje da bi ako Turska uskoro ne odobri članstvo Švedske u NATO-u, to moglo da negativno utiče na prodaju američkih borbenih aviona F-16 Turskoj od strane američkog Kongresa.

Turska i Mađarska su jedine dve zemlje koje nisu ratifikovale pristupanje Švedske i Finske NATO-u, a Ankara odbija da ratifikuje švedsku pristupnicu pre svega zbog navodne podrške Stokholma kurdskim militantima.

Da bi neka zemlja postala NATO članica, sve zemlje članice moraju odobriti pristupnicu.

Izvor: T a n j u g

ErdoganFinskaŠvedskaNATO
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva