:

:

TV Most

Foto: Танјуг, RTS

clock

Avgust 22, 2019   19:52

0

62

Bocan-Harčenko: Beograd je karika u odnosima Rusije i Zapada

Ambasador Rusije i Srbiji Aleksandar Bocan Harcenko izjavio je da Beograd vidi kao kariku u odnosima Zapada i Rusije.

On je za N1 rekao da je potpisivanje sporazuma o zoni slobodne trgovine izmedu Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU), koje se ocekuje 25. oktobra, tek početak, i da očekuje da ce saradnja jačati u budućnosti.

"Pre svega je reč o slobodnoj trgovini, otvorenom i slobodnom tržištu, slobodnom kretanju roba, usluga i radne snage. EAEU je uzela najbolje iskustvo svih sličnih integracija, i smatramo da EAEU ima dosta solidnu perspektivu. Svakog dana više i više zemalja ispoljava želju da se priključi, da ima neku vrstu ugovora", objasnio je Bocan-Harcenko.

Proces evropskih integracija EU, kako je istakao, ne vidi kao prepreku u saradnji Beograda sa EAEU.

Kazao je da je moguce da Srbija postane karika u odnosima Rusije i EU, odnosno "integraciji intigracija", saradnji izmedu EU i EAEU.

Srbija će, kako je objasnio, posle 25. oktobra imati mogućnost slobodne trgovine bez carina, sa malo izuzetaka, i prodor na tržište od ukupno 180 miliona potrošaca.

Rusija će, s druge strane, imati mogucnost povecanja plasmana svojih proizvoda - industrijskih i drugih, dodao je ambasador, isticuci da je cilj da trgovinska razmena dostigne četiri milijarde dolara.

Govoreći o vojno-tehničkoj saradnji Rusije i Srbije, on je istako da Moskva polazi od toga da je odbrambena politika suverena stvar svake zemlje.

"Sfera je osetljiva, dosta komplikovana, i industrija je komplikovana, složena i moderna. Rusija je sad na vrhuncu proizvodnje, kvalitet je izvanredan. Imamo interesovanje od više zemalja sveta. I ovde želimo pravednu konkurenciju, bez politizacije, mi smo protiv nametanja", kazao je.

Rusija, kako je naveo, u okviru vojno-tehničke saradnje sa Srbijom, na umu pre svega ima zadatak jačanja bezbednosti u regionu.

"Niko neće biti na šteti zbog toga. Srbija će pojačati svoju odbranu, bez ikakve štete i pretnje za komšiluk i region", poručio je Bocan-Harčenko.

Izjavu odlazećeg premijera privremenih institucija u Prištini Ramuša Haradinaja da je Rusija ta koja se zalaže za podelu Kosovu, Bocan-Harčenko je ocenio kao smešnu.

"Nikada nismo pokretali sličnu ideju o teritorijalnoj korekciji. Na marginama je bilo takvih predloga, uključujući period pregovora o statusu, ali nikada zvanično nisu bili na pregovaračkom stolu", istakao je.

Rusija, kako je dodao, želi da se što pre ponovo uspostavi dijalog Beograda i Prištine, a ukoliko Srbija to zatraži, Moskva će je, kako je rekao, podržati u okviru međunarodnog prava.

"Rusija, imajuci i želju, ima i obavezu, jer je stalna članica Saveta bezbednosti UN. Redovne diskusije (o Kosovu) moraju da se nastavljaju, i to je jedno od pitanja u delokrugu Saveta bezbednosti UN. Zato je nemoguce da Rusija ne učestvuje i ne ostane faktor rešavanja i nekih odluka", kazao je ambasador.

O zabrani ulaska Milošu Bikoviću u Ukrajinu

Ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko komentarisao je na Tviteru odluku ukrajinskih vlasti da ne dozvole glumcu Milošu Bikoviću ulazak u tu zemlju.

Glumac Miloš Biković, koji poslednjih godina snima serije i filmove u Rusiji, objavio je na Tviteru da mu je zabranjen ulazak u Ukrajinu zbog navodnog ugrožavanja nacionalne bezbednosti.

Tu odluku ukrajinskih vlasti komentarisao je na Tviteru ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

"Sa nedoumicom sam saznao o zabrani ulaska u Ukrajinu talentovanom srpskom glumcu Milošu Bikoviću. Veliki gubitak za Ukrajinu i njen narod. Slučaj, nažalost, nije bez presedana – po svoj prilici, metodično rušenje kulture je već postalo navika ukrajinskih vlasti", naveo je Bocan-Harčenko.

Izvor: Танјуг

Bocan-Harčenko
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva