:

:

TV Most

Foto: Kurir

clock

Avgust 23, 2020   10:08

0

233

Bocan-Harčenko: Jedino moguće rešenje za kosovsko pitanje je ono koje će biti podržano od SB UN

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-HArčenko je u intervjuu za Kurir rekao da je za Rusiju jedino i održivo moguće rešenje kosovskog pitanja samo ono koje je u interesu Beograda na osnovu Rezolucije 1244 SB UN, odnosno samo ono rešenje koje će biti podržano od Saveta bezbednosti UN.

Nedavno je, uz posredstvo EU, nastavljen briselski dijalog Beograda i Prištine o Kosovu, ali se više puta dosad spekulisalo da bi u taj proces mogle da se uključe i druge države, poput Rusije, Kine i SAD.  

Da li bi Rusija prihvatila aktivno uključivanje u pomenuti dijalog?

- Odlučujući o ulozi i načinu učešća Rusije, više puta smo rekli da mi pre svega vodimo računa o stavu Beograda. Dijalog mora da bude častan, da se odvija uz uvažavanje obrazloženih interesa Beograda, Srba na Kosovu, njihove bezbednosti, uz uravnoteženo posredovanje, bez zadovoljavanja suvišnih ambicija Prištine. Alternativa dijalogu ne postoji, naravno. Ponovo su počeli razgovori pod okriljem EU, koji su ranije dobili podršku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, što dijalogu daje dobar međunarodni legitimitet. A to je važno jer se pitanje Kosova nalazi u agendi Saveta bezbednosti UN. Rusija, kao stalna članica SB UN, nezaobilazan je učesnik rešavanja kosovskog pitanja. Neka se dijalog razvija i neka da rezultat, sada je možda preuranjeno za neke ocene, ali Srbija je na razgovore došla s dosta jasnim, dobrim i međunarodno pravnim stavom i naglašavajući, pre svega, neophodnost rešavanja ključnih pitanja za život ljudi na Kosovu. Želeo bih da istaknem neophodnost, prema našem mišljenju, realizacije onoga o čemu je postignut dogovor u prvim fazama briselskog dijaloga, a to je stvaranje Zajednice srpskih opština (ZSO). To je ključna stvar, sporazum je bio sklopljen, podržan i potpisan, ali na terenu uopšte nije došlo do bilo kakvih koraka i pomaka kada je reč o realizaciji obaveza Prištine. Neophodno je, takođe, pokloniti pažnju i drugim pitanjima koja su ostala otvorena, poput povratka raseljenih... Povratka raseljenih gotovo da nema.

Šta bi za Rusiju bilo održivo rešenje za kosovsko pitanje?

- Za nas je jedino i održivo moguće rešenje samo ono koje je u interesu Beograda na osnovu Rezolucije 1244 SB UN, odnosno samo ono rešenje koje će biti podržano od Saveta bezbednosti UN. Kakvo moguće rešenje može da bude, zasad niko ne zna. Rezultat se nazire tokom uzastopnog pravičnog dijaloga. Mi smo protiv nametnutih odluka. Stav koji je sada Priština zauzela - „samo priznanje nezavisnosti i ostalo nas ne brine” - neće dati nikakav napredak. Takav pristup je neophodno promeniti i Priština mora izaći sa konstruktivnim stavom.

Kako vam danas, 12 godina nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti, izgleda Kosovo?

- Rusija ne priznaje Kosovo, jer je proglašenje nezavisnosti bilo jednostrano, posle korišćenja snage, nije bilo u skladu sa međunarodnim pravom i Rezolucijom 1244 SB UN. Razgovori su bili prekinuti. Kao rezultat, Kosovo je kvazidržava, ne obavlja funkcije... Ostaje teritorija sa mnogo problema, ostaje crna rupa, izvor terorizma i zločina. Administracija privremenih institucija nije funkcionalna i efikasna.

Izvor: Kurir

Aleksandar Bocan-HarčenkoKosovo i MetohijaSB UN
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva