:

:

TV Most

Foto: standard.rs

clock

April 18, 2020   11:42

0

131

Bocan Harčenko: Stalo nam je do Srbije, poštovati mere vlade

Rusiji je stalo do srpskog naroda i želi da Srbija što brže i bolje izađe iz ove nevolje, izjavio je danas ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko i pozvao građane da poštuju mere Vlade Srbije u sprečavanju širenja epidemije koronavirusa koje su, kako je naveo, slične kao i one u Rusiji.

"Nama je stalo do srpskog naroda i želimo da Srbija što brže i bolje izađe iz ove nevolje i pozivam sve da poštuju mere koje su preduzeli vlada i predsednik Srbije", rekao je Bocan Harčenko za RTS.

On je dodao da nas svaka kriza tera da budemo aktivniji i bolji, a globalni izazovi, poput pandemije koronavirusa, pokazuju koliko je važna porodica, lekarska struka, ali i suverenost država i medunarodna saradnja.

Što se tiče pomoći koju je Rusija uputila Srbiji, ambasador kaže da je najvažnije da je ona upućena na vreme i da je imala konkretan cilj.

"Želim da ponovim da, što se tiče ruske pomoći, najbitniji je ljudski faktor, jer su došli najbolji stručnjaci, trenutno ih je 62. Tu su stručnjaci za dezinfekciju, ali i lekarske ekipe koje od prvog dana intezivno rade", rekao je Bocan Harčenko.

On je istakao da su timovi za dezinfekciju do sada radili u osam gradova Srbije: Beogradu, Nišu, Valjevu, Bačkoj Topoli, Kruševcu, Čacku, Ćupriji i Novom Sadu i obradili više od 600.000 kvadratnih metara i 97 zgrada najvažnijih medicinskih ustanova.

Ambasador je naglasio da su ruski lekari u kontaktu sa srpskim lekarima i da rad naše struke ocenjuju veoma visoko i sa njom razmenjuju iskustva.

Ukazao je i da su mere u Rusiji još restriktivnije nego u Srbiji kada je reč o kretanju građana i da su kazne visoke ukoliko se ide bez dozvole.

"Rusije je pripremljena, izazov je težak i veliki, ali se nadamo da ćemo izaći iz ove veoma teške situacije za ceo svet", rekao je ruski ambasador.

Kada je reč o Evropi i međunarodnoj zajednici, Bocan Harčenko očekuje da će se doneti neka rešenja u pogledu zajedničkih aktivnosti po pitanju bezbednosti ljudi, jer je ova kriza, kako je naveo, pokazala da je svaki čovek izložen, bez obzira na stepen razvoja neke zemlje.

"Ova kriza je pokazala i koliko je bitan suverenitet i nacionalne mogućnosti svake zemlje da što brže i efikasnije odgovore na svaki globalni izazov, obezbede sigurnost svojih građana i u saradnji sa međunarodnim institucijama, ali i kao nacionalna država", rekao je Bocan Harčenko.

Ambasador, kojem su ovo prvi vaskršnji praznici u Srbiji, kaže da će ih provesti samo sa suprugom, iako je želeo da im se pridruže sin i unuci koji žive u Rusiji.

Građanima Srbije poželeo je radosne uskršnje praznike.

Bocan Harčenko je izrazio nadu da će ova nevolja što pre proći i ponovio reči srpskog patrijarha Irineja da je porodica najveći hram.

Izvor: T a n j u g

Bocan HarčenkoRusijaSrbijapomoćkoronavirus
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva