:

:

TV Most

clock

Januar 14, 2015   09:46

0

132

Boko Haram stvara još jednu islamsku državu

Procenjuje se da Boko Haram trenutno kontroliše teritoriju površine od oko 52.000 kvadratnih kilometara, a poslednji je osvojen grad Baga u severoistočnoj pokrajini Borno.

U tom gradu su militanti Boko Harama, prema navodima svedoka, prošlu nedelju masakrirali najmanje 2.000 ljudi, a organizacija Amnesti Internešenel navodi da bi to mogao da bude najsmrtonosniji napad te grupe otkad se pojavila 2009. godine. Nigerijska vojska je kasnije, međutim, saopštila da je stvarna brojka ubijenih civila mnogo manja i da iznosi 150.

Pripadnici Boko Harama trenutno kontrolišu 11 područja preuzetih od lokalnih vlada, sa ukupno 1,7 miliona stanovnika, procenjuje britanski "Telegraf". Teritorija pod kontrolom te militantne organizacije se proteže od planina Mandara, na istočnoj granici Nigerije sa Kamerunom, do jezera ÄŒad na severu i reke Jedseram na zapadu.

ÄŒini se da Boko Haram kopira Islamsku državu, koja je u junu 2014. počela da zauzima teritoriju Sirije i Iraka, navodi RT, dodajući procene da IS, prema različitim procenama, sada kontroliše područje površine od 39.000 (jednako površini Švajcarske) do 90.000 kvadratnih kilometara (jednako površini Portugala).

Nakon što je Islamska država Sirije i Iraka (ID) u junu prošle godine proglasila kalifat, isto je učinio i Boko Haram u severoistočnom nigerijskom gradu Gvoza, kojeg su ekstremisti zauzeli u avgustu.

"Prisutan je element kopiranja, pa su u Boko Haramu rekli: "Ako ID može da proglasi kalifat, možemo i mi", izjavio je britanski visoki komesar za Nigeriju Endrju Pokok.

On je istakao da Boko Haram želi da ih "njihove kolege ekstremisti vide kao prave džihadiste" i da pokažu da mogu da kontrolišu određenu teritoriju i da drže pod kontrolom svoj kalifat.

"Da biste imali bazu gde ćete držati opremu i zalihe, a naravno i zarobljenike, morate da imate kontrolu nad određenom teritorijom", naveo je Pokok.

U aprilu 2014. je Boko Haram šokirao svet kad su njihovi pripadnici kidnapovali 276 učenica jedne škole tokom napada na ÄŒibok, selo na severoistoku Nigerije. Taj čin je osuđen širom sveta.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva