:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Avgust 27, 2019   10:04

0

256

Bolsonaro odbacio pomoć G-7 za borbu protiv požara

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro odbacio je pomoć lidera G-7 za borbu protiv požara u Amazoniji, nazivajući to kolonijalističkim činom.

Francuski predsednik Emanuel Makron prethodno je objavio da se Grupa Sedam saglasila da izdvoji 20 miliona dolara za borbu protiv požara, kao i dugoročnu inicijativu zaštite prašume, prenela je agencija AP.

Makron je optužio Bolsonara za požare u Amazoniji i ponovio da laže u vezi sa promenom svoje politike prema klimatskim promenama i krčenju šume.

Bolsonaro je potom rekao da su Makronovi "smešni i nepotrebni napadi na Amazoniju" neprihvatljivi i optužio ga da tretira region "kao da je kolonija".

Brazilski predsednik se, međutim, suočio sa izolacijom u inostranstvu zbog stava o neprestanoj krizi u okruženju, a našao se pod jakim pritiskom i u svojoj zemlji jer je mu je prema anketama u ovom mesecu, pao rejting.

Kako prenosi portal Indeks, na pomoć G-7 brazilski ministar za zaštitu životne sredine Rikardo Sales je reagovao drugačije, nazivajući je dobrodošlom.

Makron je, nazvavši požar u Amazoniji globalnom krizom, tu temu stavio u vrh agende G-7, ističući da su države članice spremne da pruže konkretnu pomoć.

"Francuska će to učiniti s vojnom podrškom u narednim satima", rekao je juče Makron, ne iznoseći detalje.

Kanada je najavila da će poslati avione za gašenje požara u Brazilu i izdvojila je 11,3 miliona dolara za tu namenu.

I više slavnih ličnosti izrazilo je zabrinutost zbog požara.

Glumac Leonardo Dikaprio je rekao Rojtersu da je kriza "neverovatno tragična" i da vlade moraju više da učine u borbi protiv klimatskih promena.

Fondacija glumca je tim povodom donirala pet miliona dolara za prašumu Amazonije.

Izvor: RTS

BrazilAmazonijašumepožarG7
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva