:

:

TV Most

clock

Avgust 27, 2019   16:08

0

229

Bolsonaro: Prihvatiću pomoć ako Makron povuče komentare

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro izjavio je danas da će Brazil prihvatiti ponudu međunarodne pomoći za borbu protiv požara u Amazoniji, ali samo ako francuski lider Emanuel Makron povuče, kako je ocenio, uvredljive komentare.

Bolsonaro je rekao da ga je Makron nazvao lažovom i optužio francuskog predsednika da dovodi u pitanje suverenitet Brazila usred napetosti zbog požara koji su zahvatili Amazoniju, prenosi AP.

On je istakao da Makron mora da povuče neke svoje komentare, i da "tada mogu razgovarati''.

Grupa 7 sedam industrijski najrazvijenijih zemalja obećala je 20 miliona dolara za pomoć u borbi protiv plamena u Amazoniji i za zaštitu prašuma, uz dodatnih 12 miliona dolara iz Britanije i 11 miliona dolara iz Kanade, kao i avione za gašenje požara.

Makron je optužio Bolsonara za požare u Amazoniji i ponovio da laže u vezi sa promenom svoje politike prema klimatskim promenama i krčenju šume.

Bolsonaro je potom rekao da su Makronovi "smešni i nepotrebni napadi na Amazoniju" neprihvatljivi i optužio ga da tretira region "kao da je kolonija".

Brazilski predsednik se, međutim, suočio sa izolacijom u inostranstvu zbog stava o neprestanoj krizi u okruženju, a našao se pod jakim pritiskom i u svojoj zemlji jer je mu je prema anketama u ovom mesece pao rejting.

Brazilski ministar za zaštitu životne sredine Rikardo Sales je reagovao drugačije, nazivajući je dobrodošlom.

Makron je, nazvavši požar u Amazoniji globalnom krizom, tu temu stavio u vrh agende G7, ističući da su države članice spremne pružiti konkretnu pomoć.

"Francuska će to učiniti s vojnom podrškom u narednim satima", rekao je Makron, ne iznoseći detalje.

Kanada je najavila da će poslati avione za gašenje požara u Brazil i izdvojila je 11,3 miliona dolara za tu namenu.

Izvor: Танјуг

BolsonaroMakronpožarAmazonijapomoć
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva